The effects of kangaroo care on the premature baby

Küçük Resim Yok

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

The Kangaroo maintenance model was first introduced in 1979 in Latin America due to the lack of adequate equipment and experience in the care of premature infants in Colombia and the increased risk of infection. Since the safety of infants could not be provided in the clinical setting due to hospital infections and there were not enough staff and medical equipment, babies were sent home within the first 2-3 hours following delivery. The mortality and morbidity rates of the babies sent home were found to be reduced, and the Kangaroo Care Model was started to be applied by the doctors and clinical nurses at that time to their mothers in premature babies.Nowadays, kangaroo care can be applied at different periods depending on the condition of the premature baby. Late, middle, early, very early kangaroo care is divided into 5. Kangaroo care should be applied as early as possible to the premature infant, as this results in better skin temperature regulation of prematurity. In addition, families expressed that they felt more intertwined with their babies during this practice. It was confirmed that the mother increases her milk secretion, has a highrisk baby, and was able to cope with stress more easily, and provided early milk production. It has been scientifically proven that kangaroo care is a safe method in premature newborns with stable condition and used in the care of premature newborns in many hospitals all over the world. As a result, kangaroo care can be practiced almost everywhere in the peripheral care units of very low-income countries, because it is not costly, and easy to apply. It is recommended in both rich and poor countries that the bond between mother and baby can be improved and can contribute to the humanization of premature neonatal care. Besides, it is an evidence-based application which should be applied because of the positive effects of Kangaroo Care model on premature newborns which cause positive changes in baby’s behavioral and physiological development as well as having a chance to communicate more effectively with their babies.
Kanguru bakım modeli ilk kez 1979 yılında Latin Amerika ülkelerinden Kolombiya’da prematüre bebeklerin bakımına ilişkin yeterli donanım ve deneyim olmaması ve enfeksiyon riskinin artmış olmasından dolayı başlatılmıştır. Bebeklerin güvenliği hastane enfeksiyonları nedeniyle klinik ortamda sağlanamadığından ve yeterli sayıda personel ve tıbbi malzeme olmadığından bebekler doğumu takip eden ilk 2-3 saat içinde eve gönderilmiştir. Eve gönderilen bebeklerin mortalite ve morbidite oranlarında azalma olduğunu fark edilimiştir ve o dönemdeki doktor ve klinik hemşirelerinin kendi hastanelerinde prematüre bebekleri ten- tene temas edecek şekilde annelerinin kucağına vermeleriyle Kanguru Bakım Modeli uygulanmaya başlanmıştır.Günümüzde kanguru bakımı prematüre bebeğin durumuna göre farklı dönemlerde uygulanabilmektedir. Geç,orta,erken,çok erken kanguru bakımı olmak üzere 5 e ayrılmaktadır. Kanguru bakımı prematüre bebeğe olabildiğince erken uygulanmalı çünkü bu uygulama sonucuna göre prematürenin cilt ısısı regülasyonu daha iyi olmaktadır. Ayrıca, aileler bu uygulama sırasında kendilerini bebekleriyle daha iç içe hissettiklerini ifade edilmiş bu yöntem ile bebeklere yönelik annelik davranışları geliştiği ve bağlanmanın arttığı, annenin süt salınımını arttırdığı, yüksek riskli bir bebeğe sahip olduğu ebeveynlerin için stresle daha kolay başedebilmeyi sağladığı,erken süt üretimini sağladığı, bebeğin, anne- babasının kalp atımını hissederek rahatladığı sakinleştiği doğrulanmıştır. Kanguru bakımının,durumu stabil olan prematüre yeni doğanlarda emniyetli bir yöntem olduğu ve tüm dünyada bir çok hastanede prematüre yeni doğanların bakımında kullanıldığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sonuç olarak kanguru bakımı, zengin ekipmanlara ihtiyaç duyulmadığı, masraflı olmadığı ve kolay uygulanabildiği için çok düşük gelirli ülkelerin periferdeki bakım birimlerinde ve hemen hemen her yerde uygulanabildiğinden, hem zengin hem fakir ülkelerde anne ve bebek arasındaki bağın daha iyi olmasına ve prematüre yeni doğan bakımının insancıllaştırılmasına katkıda bulunabildiğinden tavsiye edilmektedir.Ayrıca ailelere bebekleriyle daha etkili bir iletişime girme şansının yanı sıra bebeğin davranışsal ve fızyolojik gelişiminde de olumlu değişikliklere neden olan Kanguru Bakım modelinin prematüre yeni doğanlar üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı uygulanması gereken kanıta dayalı bir uygulamadır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Güler, İ. , Bigzad, M. (2019). The effects of kangaroo care on the premature baby / Kanıta dayalı kanguru bakımının prematüre üzerindeki etkileri. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi.