Çevresel sürdürülebilirlik, lojistik performans ve kurumsal yönetişim arasındaki ilişki ve küresel rekabet gücüne etkileri

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Ülkelerin lojistik performanslarının yüksek olması, ekonomik büyüme ve uluslararası rekabet edilebilirliği için önemli bir fırsat iken, bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesinin büyük bir kısmının enerjiye bağlı olması çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlar verilebilmektedir. Bu çalışmada çevresel sürdürülebilirlik, lojistik performans, kurumsal yönetişim ve küresel rekabet edilebilirlik arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Literatürde bu ilişkileri ölçmeye yönelik olarak, uluslararası kuruluşlar tarafından hesaplanan endeksler temel alınmıştır. Çalışmada Çevresel Performans Endeksi (EPI), Lojistik Performans Endeksi (LPE), Kurumsal Yönetişim Göstergeleri (WGI) ve Küresel Rekabet Gücü Endeksi (GCI) endekslerini içeren modellerin testi için 112 ülkenin 2014, 2016 ve 2018 yıllarına ait verileri ile araştırılmıştır. Analize dayalı bulgular makro perspektifte ve ülkelerin gelişmişlik grupları düzeyinde değerlendirilmiştir. Analizlerin sonucunda, ülkelerin çevresel sürdürülebilirliğinin lojistik performansı ile anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca, kurumsal yönetişimin lojistik performans ve küresel rekabet gücü üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu ve kurumsal yönetişimin; çevresel performans, lojistik performans ile küresel rekabet gücü arasındaki ilişkiye aracılık ettiği görülmüştür.
While the high logistics performance of countries is an important opportunity for economic growth and international competitiveness, the fact that a large part of the realization of these activities depends on energy, which can cause serious harm to the environment and human health. In this study, the relationships between environmental sustainability, logistics performance, corporate governance and global competitiveness are examined. In order to measure these relations in the literature, indices calculated by international organizations are based. In the study, the data of 112 countries for the years 2014, 2016 and 2018 were researched to test the models including the Environmental Performance Index (EPI), Logistics Performance Index (LPE), Worldwide Governance Indicators (WGI) and Global Competitiveness Index (GCI). Findings based on the analysis were evaluated at the level of development groups of countries. As a result of the analysis, it has been found that the environmental sustainability of the countries has a significant relationship with the logistics performance. In addition, corporate governance has a significant impact on logistics performance and global competitiveness, and corporate governance; it has been seen that environmental performance mediates the relationship between logistics performance and global competitiveness.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Lojistik, Çevresel performans endeksi, Lojistik performans endeksi, Kurumsal yönetişim endeksi, Küresel rekabet gücü endeksi, Logistics, Environmental performance index (EPI), Logistics performance index (LPE), Worldwide governance indicators (WGI), Global competitiveness index (GCI)

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Erenel Yaşlıca, B. (2023). Çevresel sürdürülebilirlik, lojistik performans ve kurumsal yönetişim arasındaki ilişki ve küresel rekabet gücüne etkileri / The relationship between environmental sustainability, logistics performance andcorporate governance and their effects on global competitiveness. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.