The meaning of global citizenship with regard to human rights

Küçük Resim Yok

Tarih

2016

Yazarlar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

The Universal Declaration of Human Rights was adopted by the United Nations General Assembly in 1948. The need of action to make the rights stated in this Declaration universal rights and concrete and living reality for every man, woman and child in everywhere stems from the Charter of United Nations. The adoption of Declaration did not end the human rights abuses in the World. The Declaration, however, have he|ped the citizens from all over the World obtain justice for wrongful acts, as well as they attain national and international protection for their civil. political, economic, social and cultural rights through the strong architecture of the international human rights legal system. This paper will include the aspect of global citizenship with regard to human rights. A global citizen is someone who identifies with being part of an emerging world community. The idea of global citizenship aims to gather every human being under one roof. When there is an authority that violates the rights of its citizens, international community has to take actions as if that violation is reflected in their borders. The human rights abuses towards a citizen committed by anybody, anywhere in the World must be reflected to every state. For instance, the human rights violations and humanitarian crisis in Sierra Leone resulted in the creation of the Special Court for Sierra Leone for perpetrators not to go unpunished. Thus, international community needs to focus on the violations on each state as a whole by way of broadening the meaning of global citizenship.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1948'de çıkarılmıştır. Bildirgede sayılan hakları evrensel haklar yapmak ve her erkek, kadın ve çocuk için somut ve canlı bir gerçek haline getirmek için harekete geçme ihtiyacı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinden doğmuştur. Bildirgenin çıkarılması Dünya'daki insan hakları ihlalini durdurmamıştır. Fakat bildirge Dünya'nın her bir yerindeki vatandaşlara kanuna aykırı davranışlara adaleti sağlamada ve onların sivil, politik, ekonomik, sosyal, kültürel haklarının ulusal ve uluslararası düzeyde korunmasına uluslararası insan hakları hukuki sisteminin güçlü mimarisi aracılığıyla yardım etmiştir. Bu bildiri küresel vatandaşlık görüşünün insan hakları ile bağlantısını inceleyecektir. Küresel vatandaş, gelişen dünya topluluğunun bir parçası olarak kimlik kazanan kimsedir. Küresel vatandaşlık görüşü bütün insanları tek bir çatı altında toplamayı hedefler. Eğer bir otorite vatandaşlarının haklarını ihlal ediyorsa, uluslararası toplum bu ihlal kendi sınırlarında işlenmişçesine harekete geçmelidir. Bir vatandaşa karşı herhangi biri tarafından Dünya'nın herhangi bir yerinde işlenen insan hakları ihlali her devlette yansıtılmalıdır. Örnek verecek olursak eğer, Sierra Leone'da yaşanan insan hakları ihlalleri ve insani hukuk krizleri, faillerin cezasız kalmaması için Sierra Leone Özel Mahkemesinin kuruluşu ile sonuçlanmıştır. Böylelikle. uluslararası toplum her devletteki ihlallere küresel vatandaşlığın anlamını genişletecek şekilde bir bütün olarak odaklanmalıdır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Human rights, International law, Global citizenship, United Nations, Universal Declaration of Human Rights, İnsan hakları, Uluslararası hukuk, Küresel vatandaşlık, Birleşmiş milletler, İnsan hakları evrensel bildirgesi

Kaynak

International Faculty of Law Student Congress 2016

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Karaduman, S. (2016). The meaning of global citizenship with regard to human rights / İnsan hakları açısından küresel vatandaşlığın anlamı. International Faculty of Law Student Congress 2016, Maltepe Üniversitesi. s. 96-98.