Sosyal içerme ve sosyal dışlanma dinamiklerinde sosyal hizmetin konumu / The position of social work in the dynamics of social inclusion and social exclusion

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C.Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Amaç ve Kapsam: Çalışmanın amacı sosyal hizmet mesleğinin sosyal içerme ve sosyal dışlanma dinamiklerindeki konumunu ele almaktır. Kuramsal/Kavramsal Çerçeve: Refah devleti, sosyal eşitsizlikleri gidermek, toplumsal katılımı artırmak, korunma gereksinimi olan bireyleri korumak, onların haklarını savunmak ve nihayetinde kolektif bir sosyal içermenin sağlanması için birtakım unsurlardan yararlanmaktadır. Sosyal hizmet mesleği çevresi içerisinde birey anlayışıyla insanların topluma katılımını hak temelli ve insancıl bir zeminde sağlama, savunuculuk faaliyetleriyle bireyleri güçlendirme, sosyal adaletin tesisini temin etme, fırsat ve kaynak eşitliğini sağlama paradigmasıyla sosyal refah devletinin sosyal içermeyi sağlamada yararlandığı kritik bir unsur niteliğindedir. Ancak sosyal hizmetin zaman zaman bir baskı ve kontrol aracı olarak refah devletinin sosyal dışlanma ve kontrol mekanizmalarının yeniden üretilmesinde işlevsel bir role sahip olduğunu ve sessizlik kültürünün ve dışlayıcı toplumsal süreçlerin devamını sağlayarak sosyal dışlanma süreçlerine katkı sağladığını savunan görüşler de bulunmaktadır. Ayrıca sosyal hizmetin zaman zaman baskı süreçlerini ve sosyal sorunlara neden olan makro süreçleri görmekte yetersiz kaldığını ve bu durumda da haliyle sosyal dışlanmayla mücadele ettiğini zannederken sosyal dışlanmaya neden olan süreçlere istemeden de olsa katkı yapabildiğini savunan görüşler de bulunmaktadır. Sonuç: Sosyal hizmet mesleği ve sosyal dışlanma arasındaki ilişkinin doğası karmaşıktır. Yani sosyal hizmet bazen ataerkil küresel toplumda bir sosyal dışlanma aracı olarak sosyal, kültürel, ekonomik ve politik dışlanmaya katkı sağlarken çoğu zaman da sosyal içermeye katkı sağlayan özgürleştirici bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aim and Scope: The study aims to address the position of the social work profession in the dynamics of social inclusion and social exclusion. Theoretical/Conceptual Framework: The welfare state utilizes several elements to eliminate social inequalities, increase social participation, protect individuals in need of protection, defend their rights and ensure collective social inclusion. The social work profession is a critical element that the social welfare state utilizes in ensuring social inclusion with its paradigm of ensuring people's participation in society on a rights-based and humane basis, empowering individuals through advocacy activities, ensuring the establishment of social justice, and ensuring equality of opportunity and resources. However, some views argue that social work has a functional role in the reproduction of social exclusion and control mechanisms of the welfare state as an instrument of pressure and control from time to time and contributes to social exclusion processes by ensuring the continuation of the culture of silence and exclusionary social processes. In addition, there are also views that social work sometimes fails to see the processes of oppression and macro processes that cause social problems, and in this case. At the same time, while it thinks that it is fighting against social exclusion, it may unintentionally contribute to the processes that cause social exclusion. Conclusion: The nature of the relationship between the social work profession and social exclusion is complex. In other words, social work sometimes contributes to social, cultural, economic and political exclusion as an instrument of social exclusion in a patriarchal global society, and often it is an emancipatory practice that contributes to social inclusion. It is necessary to state that most of the time the second situation is realized and that the social work profession contributes to social inclusion.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Sosyal Dışlanma, Sosyal İçerme, Sosyal Hizmet, Social Exclusion, Social İnclusion, Social Work

Kaynak

26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Karakaya, C. (2024). Sosyal içerme ve sosyal dışlanma dinamiklerinde sosyal hizmetin konumu / The position of social work in the dynamics of social inclusion and social exclusion, 26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri / 26.Natıonal social work symposium 2024 "Social work in the age of the new social crisis and uncertainties" abstract book, Ceylan, G. ve Kafes, H. (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.97-98.