Sürdürülebilir akıllı lojistik hareketlilik odağında lojistik merkezlerin değerlendirilmesi: Türkiye uygulaması / Evaluation of logistics centers with a focus on sustainable smart logistics mobility: Turkey example

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bilgileri ve kavramları değerlendirdiğimizde, lojistik merkezlerin büyüyen, gelişen ve dönüşen kentler için kritikliği net şekilde görülmektedir. Bunun yanında, her bir lojistik merkezin kentsel lojistik çerçevesinde içinde yer aldığı kent ve tabi dünya ile etkileşim halinde olduğunu görülmektedir. Kentsel lojistiğin temel kavramlarından olan hareketlilik ve sürdürülebilirlik unsurlarının akıllı ve verimli sistemler ekseninde birleştiğini gözlenmektedir. Bu bağlamda sürdürülebilir ve akıllı lojistik hareketlilik kavramı ön plana çıkmaktadır. İşte bu odak ile hareket edildiğinde lojistik merkezlerin değerlendirilmesinin, anahtar performans kriterlerinin belirlenmesinin ne kadar önemli ve elzem olduğu sonucuna varılmaktadır. Yapılan literatür araştırmasında bu konudaki yayınlar sistematik şekilde taranmış ve konuyu inceleyen herhangi bir yayın tespit edilmemiştir. Çalışmanın amacı, sürdürülebilir akıllı lojistik hareketlilik kavramını odağa alarak hem uluslararası lojistik hem de kentsel lojistik açısından önem arz eden lojistik merkezler için değerlendirme yapmaktır. Değerlendirme ile lojistik merkezlerin bu odak çerçevesinde anahtar performans göstergelerinin (KPI) ve ağırlıklarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışma yapılırken araştırmalar ve yarı yapılandırılmış görüşmeler ile niteliksel açıdan KPI havuzu oluşturulmuştur. Yapılan görüşmelerde havuza girdi teşkil edecek görüş ve öneriler toplanmıştır. Sonraki niceliksel aşamada ise, kullanılan analitik hiyerarşik proses (AHP) ile KPI’ların ağırlıkları belirlenmiştir. Bu aşamada, bir önceki aşamada oluşan KPI havuzu içindeki önerilen KPI’lar için öncelik ve ağırlık belirlenmesi gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara KPI’ların görecelik olarak ağırlıklandırmaları talep edilmiştir. Aynı işlemler alternatif olarak SWARA ve IFWA yöntemleri ile de yapılmıştır. Çalışmanın ileriki aşamasında konuyla ilgili pratikte lojistik merkezlerde uygulama yapılmıştır. Son aşamada ise, yüksek öncelikli etmenler üzerinden durum ekonomik analiz ile irdelenmiştir. Bu kapsamda örnek senaryo üzerinden matematiksel modelleme ile hedef programlama metodu kullanılarak vaka çözümü uygulaması yapılmıştır.
When we evaluate the information and concepts, it is understood that logistics centers are a very important need for growing, developing, and transforming cities. In addition, it is seen that each logistics center interacts with the city and the world in which it is located within the framework of urban logistics. It is observed that the elements of mobility and sustainability, which are the basic concepts of urban logistics, are combined on the axis of smart and efficient systems. In this context, the concept of sustainable and smart logistics mobility comes to the fore. When we act with this focus, we conclude how important and essential it is to evaluate logistics centers and determine key performance criteria. In the literature research, publications on this subject were systematically scanned and no publications addressing the subject were found. The objective of the study is to achieve an evaluation for logistics centers that are important in terms of both international logistics and urban logistics, focusing on the concept of sustainable smart logistics mobility. The evaluation aims to determine the key performance indicators (KPIs) and their weights of the logistics centers within this focus. During the study, a qualitative KPI pool was created through research and semi-structured interviews. During the interviews, opinions and suggestions that would constitute input into the pool were collected. In the next quantitative stage, the weights of KPIs were calculates with the help of analytical hierarchical process (AHP) used. At this stage, priority and weight determination was made for the proposed KPIs in the KPI pool formed in the previous stage. Participants were asked to weight the KPIs relatively. The same operations were also performed alternatively with SWARA and IFWA methods. In the following stages of the research, practical execution on the topic was done in logistics centers. In the final stage, the situation was examined through economic analysis based on high priority factors. In this context, a case solution application was carried out using mathematical modeling and goal programming method on a sample scenario.

Açıklama

Tam Metin / Full Text

Anahtar Kelimeler

Lojistik merkezler, Sürdürülebilir akıllı lojistik hareketlilik, KPI, Dijitalleşme, Yarı yapılandırılmış görüşme, AHP, SWARA, IFWA, Hedef Programlama, Logistics Centers, Sustainable smart logistics mobility, Digitalization, Semi-structured interview, Goal programming

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Erdoğan, S. K. (2024). Sürdürülebilir akıllı lojistik hareketlilik odağında lojistik merkezlerin değerlendirilmesi: Türkiye uygulaması / Evaluation of logistics centers with a focus on sustainable smart logistics mobility: Turkey example. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.