Lojistik sektöründe ücretlendirmenin enflasyonla ilişkisi

Küçük Resim Yok

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Türkiye, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkeleri arasında bulunması, dünyanın en büyük enerji yollarının içinde ve yakınında olması ve çevre ülkelerde gerçekleşen yoğun uluslararası ticaret hareketlerinin etkisinde olması gibi nedenlerden dolayı hem uluslararası ticarette hem de lojistik sektöründe büyüme potansiyeli olan bir ülke konumundadır. Bulunduğu konum itibariyle lojistik faaliyetlerinin geliştirilmesi önem arz eden ülkemizde ulaşım alt yapısının yetersizliği, ölçek ekonomisi oluşturulamamış olması, ağırlıklı olarak karayolu ulaşımının kullanılması ve dolayısıyla diğer taşıma modlarının etkin olarak kullanımında yetersizlik, kurumsallaşamama, yetkin personel eksikliği gibi pek çok nedenle henüz yeterli verim sağlanamamaktadır. Yetkin personel eksikliği ve yetersiz motivasyonun önemli etmenlerinden biri ücretlerdir. Personel ücretlerinin reel değerlerinin düşük olması, yapılan işin niteliği ile ücret arasında uyumsuzluk personel verimliliğini düşüren nedenlerdendir. Bu çalışmada lojistik sektöründe kullanılan bazı görev ünvanları bazında ücret düzeyi ve enflasyon değişkenleri arasındaki doğrusal ilişkinin ölçülmesi için regresyon modeli yoluyla bir analiz yapılmıştır.
Turkey is a country which has a high growth potential in both international trade and logistics due to its location. The country lies between North Africa and Central Asian countries, is also in and around the world’s largest energy path and is under the effect of international trade movements taking place in its neighbour countries. As of its location, improvements in logistics operations have great importance. Nevertheless, due to inadequacy in transportation infrastructure and scale economy, mainly land route transportation use and inadequacy in use of other mode of transportation, competent personnel improvements in logistics are not efficient enough. One of the reasons of inadequate personnel and insufficient motivation is low wages in the sector. The fact that the real values of the personnel wages are low, the mismatch between wages and the quality of the work are among the reasons that decrease the personnel productivity. In this paper, a regression model was used to measure the linear relationship between wage level and inflation variables based on some job titles used in the logistics sector.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Lojistik sektörü, Lojistikte insan kaynakları, Lojistikte personel ücretleri, Ücret yönetimi, Enflasyon, Logistics sector, Human resources in logistics, Personnel wages in logistics, Wage management, Inflation

Kaynak

8. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Yaman, A. ve Tanyaş, M. (2019). Lojistik sektöründe ücretlendirmenin enflasyonla ilişkisi / The relationship between wages and inflation the logistics sector. 8. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi. s. 420-430.