Araç-gereç (deney yaprakları) ve bulmaca tekniğinin ilköğretim okulları 4. sınıf fen bilgisi öğretiminde öğrencilerin akademik başarısına katkısı

Küçük Resim Yok

Tarih

2001

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

İnsanların yaşantılarında bilgi, beceri ve değerleri ile ilgi öğrenmelerin içeriğini amaçlar, belirler. Eğitimde ise öğretmenlerin öğretme - öğrenme sürecinde gerçekleşir. İlköğretimde Fen Bilgisi dersinin amacı: çocukların yaşadıkları çevre ile uyumlu ve etkili yaşayabilmeleri için gerekli bilgi beceri ve alışkanlıkları kazandırmaya yardım etmektir. Bu araştırmada amaç: Fen Bilgisi dersinde iş yöntemi ile deney yaprakları ve bulmacalar kullanarak bireysel uygulamalar yapan grupla, bu tür uygulamalara yer vermeyen grup arasındaki farklılıkları ortaya çıkarmaktır. Deney grubundaki öğrencileri aktif olarak öğrenmenin içine katabilmek yaratıcılığı ve problem çözme becerisini de geliştirebilmek için konuyla ilgili 7 deney yaprağı ile konu sonunda kavram ve kelimelerle iIgili hazırlanmış kare ve çengel bulmacalar verilmiştir. Deney grubundaki öğrencilerin deney yapraklarında yer alan işlem basamaklarını kolayca takip edebildiklerini deney yapmaktan hoşlandıkları ve bulmaca tekniğinden çok zevk aldıkları gözlenmiştir. Öğrencilerin araç - gereç kullanımının arttırılması, yaptıkları işten zevk alma ve sonuca sabırla ulaşma isteği ile bilimsel bir tavır kazandırabilir. Öğretmenlerin eğitim teknolojisinden sürekli bilgilendirilmeleri öğrencilerini hedefe ulaştırmada daha etkili olabilir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

Yeni Binyılın Başında Türkiye'de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Altıntaş, G. (2001). Araç-gereç (deney yaprakları) ve bulmaca tekniğinin ilköğretim okulları 4. sınıf fen bilgisi öğretiminde öğrencilerin akademik başarısına katkısı. Yeni Binyılın Başında Türkiye'de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu içinde (539-542 ss.). İstanbul: Maltepe Üniversitesi.