Kültür çalışmaları nedir?

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 United States

1960’Iarda kültür, kapitalizm için hayati bir önem taşımaya başlamış, 1990’larda onun neredeyse ayrılmaz parçasına dönüşmüştür. Hatta kültürün belirleyici bir kavram olarak neredeyse ekonomiden bile daha önemli hale geldiği söylenebilir. Bir başka deyişle, kültür çalışmalarının disiplinlerarası bir inceleme alanının gerekliliğinden doğduğu söylenebilir. Kültür çalışmaları, akademi dışında ihtilaflı bir entelektüel gelenek olarak başladı. Ancak günümüzde hem bir disiplin hem de akademik yapının bir parçası haline geldi. Kültür çalışmalarına kısa bir giriş olarak bu makalede, kültür çalışmalarının, entelektüel, kültürel ve felsefi sorunlara kesin cevaplar sağlayamayacağı, ama canlı bir tartışma ve diyalog ortamı oluşturacağı ileri sürülecektir. Kültürün ne olduğu, kültürel çalışmaların ne olduğu, konularının ve özelliklerinin neler olduğu, nereye gittiği, kaynakları ve kurucuları ele alınacak temel sorunlardır. Kısaca, bu makale kültür çalışmalarının kısa ve genel bir tarihi olacaktır.

Kültür, Kültür çalışmaları, Feminizm, Oryantalizm, Hegemonya

Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alioğlu, N. (2007). Kültür çalışmaları nedir? / What is cultural studies?. Maltepe Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi. 1(2), s. 19-49.