Türk televizyon dizilerinde kadına yönelik şiddet: Sen Anlat Karadeniz örneği

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Televizyonun bilgi verme fonksiyonu günümüzde giderek göz ardı edilmekte, salt eğlence ve kâr amacına yönelik oluşturulan içeriklerde, şiddet ana malzeme olarak kullanılmaktadır. Bu durum birbirini taklit eden şiddet içerikli dizilerin yaygınlaşmasına neden olmuştur. Dünyayı bir şiddet sahnesine indirgeyen televizyon dizileri, tekrar ve süre ekseninde şiddeti gündelik bir olaya dönüştürerek sıradanlaştırmıştır. Cinsellikle birlikte kurgulanan kadına yönelik şiddet, tüketim nesnesi haline getirilerek kitlelere sunulmakta ve bu da şiddetin taklit edilme olasılığını arttırırken, diğer yandan kitleleri giderek şiddete karşı duyarsızlaştırmaktadır. Televizyonun bireyler üzerindeki olumsuz etkileri hem aileler hem de araştırmacılar için güncelliğini koruyan önemli bir konudur. Bu bağlamda, televizyonun topluma faydalı içerikler sunması ve bu içerikler ile aktarılacak değerlerin toplumsal hayata yansıyabilmesi için, şiddet içerikli televizyon yapımlarının ve kâr odaklı yayıncılık anlayışının eleştirisi önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, çalışmada her hafta bir televizyon dizisi izleyen kitlelerin bile içerik ve biçim olarak tükettikleri şiddetin türlerini ve yoğunluğunu, dizilerde var olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini, tüketilen şiddet içeriklerinin birey ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla, televizyon dizilerinde, şiddetin türü, şiddet türünün alt türü, süre, tekrar, rating ve share oranları gibi nicel ölçütler belirlenmiş, kadına yönelik şiddetin televizyon dizilerinde nasıl yer aldığı Sen Anlat Karadeniz dizisi üzerinden, içerik analizinden yararlanılarak incelenmiştir.
The informing function of television is increasingly ignored today, and violence is used as the main material in the content created solely for the purpose of entertainment and profit. This situation has led to the spread of violent serials that imitate each other. The television series, which reduced the world to a scene of violence, turned violence into a daily event on the axis of repetition and duration, and made it ordinary. Violence against women, which is fictionalized with sexuality, is presented to the masses by making it an object of consumption, which increases the possibility of imitating violence, while making the masses increasingly insensitive to violence. The negative effects of television on individuals are an important issue for both families and researchers. In this context, it is important to criticize violent television productions and profit-oriented broadcasting in order for television channels to offer useful content to the society and to reflect these contents and the values to be transferred to social life. In this direction, it is aimed to reveal the types and intensity of violence consumed by the masses who watch a television series every week, as content and form, the gender inequality that exists in the series, and the negative effects of the consumed violence content on the individual and society. For this purpose, quantitative criteria such as the type of violence, sub-type of violence, duration, repetition, rating and share rates were determined in television series, and how violence against women took place in television series was examined by using content analysis on the TV series “Sen Anlat Karadeniz”.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kadına yönelik şiddet, Toplumsal cinsiyet, Dizi, Televizyon, Rating, Violence against women, Gender, Series, Television, Rating

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Seymenoğlu Baş, A. (2021). Türk televizyon dizilerinde kadına yönelik şiddet: Sen Anlat Karadeniz örneği / Violence against women in Turkish tv series: the case of ''Sen Anlat Karadeniz'' (Yayımlanmamış Yüksek lisans tezi ). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.