A multi disciplinary approach for the early diagnosis and discount of patient and health employees in pancrease cancer

Küçük Resim Yok

Tarih

2018

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Pancreatic cancer is a sneaky cancer that spreads rapidly. Age, obesity, smoking, alcohol abuse, family history of chronic pancreatitis, implementation of the radiation risk important are factors. The risk for smokers is doubled compared to non-smokers. Pancreatic cancer can occur with psychological disorders such as weight loss, abdominal pain, jaundice, loss of appetite, nausea, vomiting, fatigue, diarrhea, back pain, wilting, depression. The patient loses weight as a result of bloating, indigestion and inadequate food intake. Jaundice is the earliest symptom. It initially appears in the eyes.Then spreads to the skin. While pain is the predominant abdominal pain, it hits the back in the next period. Pain is blunt pain. Diagnosis can be difficult because the disease has developed with insidious symptoms. It is important for the doctor to suspect this disease at the time of application and to conduct research in this regard. As health care workers, we should take this risk into account, taking into account ourselves and our patients. We should also try to minimize the risk factors (obesity, smoking). Of course, any patient with symptoms such as sudden weight loss, fatigue, jaundice is not cancer. But at the outset, we must recognize these anomalies of health-care professionals and their patients and refer them to the health care facility. Every abnormality in our bodies is a cause. If cancer is detected early and surgical removal of the tumor is possible, the 5-year survival rate is 27%. We are the ones who will create this awareness. So let’s first consider the anomalies in our bodies, in our environment and in our patients. Remember, early diagnosis and diagnosis saves lives.
Pankreas kanseri hızla yayılım gösteren sinsi bir kanserdir. Yaş, obezite, sigara kullanımı, alkol bağımlılığı, aile geçmişinde kronik pankreatit, radyasyon riskin önemli faktörleridir. Sigara içenler de içmeyenlere göre risk 2 kat artmaktadır. Pankreas kanseri kilo kaybı, karın ağrısı, sarılık, iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, yorgunluk, diyare, sırt ağrısı, solma, depresyon gibi psikolojik bozukluklarla ortaya çıkabilir. Şişkinlik, hazımsızlık ve yetersiz besin alımıyla hasta kilo verir. İlk semptom sarılıktır. Başlangıçta gözler önüne çıkar. Sonra cilde açılır. Karın ağrısı egemen iken, önümüzdeki dönemde bel ağrısı olur. Ağrı künt ağrıdır. Hastalık sinsice semptomlarla geliştiğinden teşhis zor olabilir. Doktorun başvuru anında bu hastalıktan şüphelenmesi ve bu konuda araştırmalar yapması önemlidir. Sağlık çalışanları olarak bu riski kendimiz ve hastalarımızı göz önünde bulundurarak bu yönde hareket etmeliyiz. Ayrıca risk faktörlerini en aza indirgemeye çalışmalıyız (obezite, sigara içme). Elbette ani kilo kaybı, yorgunluk, sarılık gibi semptomları olan herhangi bir hasta kanser değildir. Fakat başlangıçta, sağlık çalışanlarının ve hastalarının vücudundaki bu anormallikleri tanımalı ve sağlık kuruluşlarına başvurmalıyız. Vücudumuzdaki her anormallik bir nedendir. Erken dönemde kanser saptanırsa ve tümörün cerrahi olarak çıkartılması mümkün ise, 5 yıllık sağ kalım oranı% 27’dir. Bu farkındalığı yaratacak olanlar biziz. Bu yüzden önce vücudumuzdaki, çevremizdeki ve hastalarımızdaki anormallikleri önemseyelim. Unutmayın, erken tanı ve teşhis hayat kurtarır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Şimşek, S. N. ve Şimşek, E. (2018). A multi disciplinary approach for the early diagnosis and discount of patient and health employees in pancrease cancer / Pankreas kanserinde erken tanı ve teşhiste hasta ve sağlık çalışanları farkındalığına ilişkin multi disipliner yaklaşım. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi. s. 91-92.