Nursing role: detection & intervention of elderly abuse

Elder abuse is a violation of human rights caused by mistreatment of an older person which results in suffering and distress. It is any intentional action made by a person in a trusted relationship with an older adult that causes harm or serious risk of harm to the person. Abuse of the elderly remains private matter well-hidden from public view, although the latest statistics show that 16% of people aged 60 years and older were subjected to different kinds of abuse. Previous studies have shown that abuse of elderly people has only recently been recognized as a global problem that affects their psychological and physical state. It also shows that many healthcare professionals have little education regarding abuse and violence, and they may not feel qualified to assess older adult for abuse. Based on the fact that the abuse signs detection must be recognized and the professional intervention must be addressed, we highlighted in this study two complementary axes that help the nurses take appropriate actions. Nurses have the responsibility to identify when abuse may be perpetrated and to assess the context ensuring suitable responses are undertaken. The study ‘s tools are divided into two parts: the first one is the use of (elder abuse suspicion index) which is two-minute, six-item questionnaire featuring dichotomous variables was administered in private by family physicians to cognitively intact older adults in a primary care setting in montrèal. Some of these questionnaire items had a sensitivity of 47% and a specificity of 75% when compared with a blinded social work assessment for identifying abuse. The second one is the establishment of a guide that clarifies the actions taken by nurses when facing elderly people abuse. This guide was made after a scientific review of many studies related to the nurse role regarding the abuse and it is composed of ten guidelines that cover the main areas involved in dealing with factors and patient ‘s actions considering this issue. As a result, education and training to help healthcare professionals recognize signs of abuse and intervene appropriately are essential in making a difference to reduce abuse effects and to raise awareness in prevention purpose.
Yaşlı istismarı, yaşlı bir kişinin kötü muamele ve sıkıntı ile sonuçlanan kötü muamelesinden kaynaklanan insan haklarının ihlalidir. Yaşlı bir yetişkin ile güvenilir bir ilişki içinde olan bir kişinin, kişiye zarar veya ciddi zarar verme riskine neden olan herhangi bir kasıtlı eylemdir. Son istatistikler, 60 yaş ve üstü insanların% 16’sının farklı türden istismarlara maruz kaldığını göstermesine rağmen, yaşlıların kötüye kullanılması özel meseleyi kamuya açık bir şekilde gizlemiştir. Önceki çalışmalar, yaşlıların kötüye kullanılmasının son zamanlarda psikolojik ve fiziksel durumlarını etkileyen küresel bir sorun olarak kabul edildiğini göstermiştir. Ayrıca, birçok sağlık uzmanının istismar ve şiddet konusunda çok az eğitime sahip olduğunu ve yaşlı yetişkinleri istismar için değerlendirmek için nitelikli hissetmeyebileceklerini göstermektedir. Kötüye kullanım belirtileri tespitinin tanınması ve profesyonel müdahalenin ele alınması gerektiğine dayanarak, bu çalışmada hemşirelerin uygun önlemleri almasına yardımcı olan iki tamamlayıcı eksen vurguladık. Hemşirelerin, istismarın ne zaman gerçekleştirilebileceğini belirleme ve uygun yanıtların alınmasını sağlayan bağlamı değerlendirme sorumluluğuna sahiptir. Çalışmanın araçları iki bölüme ayrılmıştır: birincisi, yaşlı doktorların bilişsel olarak bozulmamış olması için aile hekimleri tarafından özel olarak iki dakikalık, altı maddeli altı maddeli anketin (yaşlı istismarı şüphe indeksi) kullanılmasıdır. Montrèal’de birincil bakım ortamı. Bu anket sorularının bazıları, kötüye kullanımı tanımlamak için kör bir sosyal çalışma değerlendirmesine kıyasla% 47 duyarlılığa ve% 75 özgüllüğe sahiptir. İkincisi, yaşlıların istismarına maruz kaldıklarında hemşirelerin aldığı eylemleri açıklayan bir rehber oluşturulmasıdır. Bu rehber, suistimalle ilgili hemşire rolü ile ilgili birçok çalışmanın bilimsel bir incelemesinden sonra hazırlanmıştır ve bu konuyu dikkate alan faktörlerle ve hastanın eylemleriyle uğraşmada ana alanları kapsayan on kılavuzdan oluşmaktadır. Sonuç olarak, sağlık profesyonellerinin istismar belirtilerini tanımasına ve uygun şekilde müdahale etmesine yardımcı olacak eğitim ve öğretim, istismar etkilerini azaltmak ve önleme amacıyla farkındalığı arttırmak için fark yaratmada önemlidir.

International Faculty of Nursing Student Congress 2020

Fakih, A.I. (2020). Nursing role: detection & intervention of elderly abuse / Hemşirelik rolü: yaşlı istismarının tespiti ve müdahalesi. International Faculty of Nursing Student Congress 2020, Maltepe Üniversitesi. s. 71-72.