Dar bant nesnelerin interneti uygulamalarında veri güvenliği

Küçük Resim Yok

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Hayatımızın her alanına dahil olan akıllı cihazların temelinde Nesnelerin İnterneti kavramı vardır. Bu kavram günümüzde uzaktan izlenebilen – yönetilebilen akıllı cihazlar olarak aktarılsada bir çok son tüketici ve endüstriyel ürünlerin temel katmanlarından birisi haline gelmiştir. İnternete bağlı olan cihaz sayılarımızın artması birden fazla konularda araştırma ve geliştirme ihtiyacı doğmuştur. Bu konulardan en yaygın olanı artan cihaz sayısına karşın ihtiyaç duyulan enerji ve internete bağlı olan cihazlarımızın uzak sunuculara gönderdiği ve sakladıkları verilerin güvenliğidir. Gelişen üretim teknolojileri ile düşük güç tüketimli işlemcilerin pazara sunulması, kablosuz enerji hasadı, enerji depolama gibi alternatif çözümlerin yaygınlaşmasıyla birlikte enerji ihtiyacı kontrol edilebilir, ölçeklenebilir olacaktır. Kullanıcı verisi ise her üreticinin kendine özgü yöntemler ile sakladığı, kullandığı bir bilgidir. Bu çalışmada Nesnelerin İnterneti kavramında yeni olan Dar Bant Nesnelerin İnterneti (NB-IoT, Narrow Band Internet of Things) ile çalışan sayaç otomasyonu uygulaması geliştirilmesi, sayaç verilerini sahte isim, soyisim, adres, cinsiyet gibi veriler ile eşleştirip, verilerin uluslararası kişisel verilerin korunması kapsamında güvenliğı irdelenmiştir. Çalışmada Raspberry-Pi donanımı ile sayaç verileri okunup, sayaca ait veriler kişi ile eşleştirilip uzak sunucuda saklanılması amaçlanmıştır. Bu çalışma ile hem donanım seviyesinde hem de yazılım seviyesinde kayıt edilen verilerin güvenliği irdelenmiştir.
The concept of the Internet of Things forms the basis of smart devices, that we use in all areas of our lives. Although this concept is considered as smart devices that can be monitored and managed remotely, it has become one of the basic layers of the many end-user and industrial products. The increase in the number of devices connected to the Internet has created a need for research and development in more than one area. One of the most common of these issues is the increase in the energy needed with the increasing number of devices and the security of the data that Internet-connected devices send and store to remote servers. With the introduction of low-power consumption processors to the market with the developing production technologies, and the spread of alternative solutions such as wireless energy harvesting and energy storage, the energy need will become controllable and scalable. User data, on the other hand, is the information that each manufacturer stores and uses with its own methods. In this thesis, meter automation application working with Narrow Band Internet of Things (NB-IoT, Narrow Band Internet of Things), which is the new concept of Internet of Things, has been developed. By matching the meter data with fake name, surname, address, gender, the security of the data within the scope of the international personal data protection law has been examined. In the thesis, it is aimed to read the meter data with Raspberry-Pi hardware, to match meter data with the fake people created and to store it on the remote server. The security of the data recorded at both the hardware level and the software level has been examined.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

NB-IoT, Dar bant nesnelerin interneti, Nesnelerin interneti, M-bus, Veri güvenliği, iOS mobil uygulama, NB-IoT, Narrow band internet of things, M-bus, Data security, iOS mobile application

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

İşiçelik, U. (2021). Dar bant nesnelerin interneti uygulamalarında veri güvenliği / Data security in narrow band internet of things applications (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.