İlköğretim okulu 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin psikososyal faktörler açısından uyum süreçlerinin değerlendirilmesi / Evaluation of the adaptation processes of the 7th and 8th grade primary school students in terms of psycho-social factors

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2010

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu arastırma, ilköğretim düzeyi eğitim kurumlarına devam eden 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin psikososyal faktörler açısından uyum süreçlerinin incelenerek değerlendirilmesi amacıyla yapılmıstır. Çocuğun toplumca yâda bireysel olarak yapılması istenmeyen davranısları sergiliyor olması ya da akranlarından farklı olarak kendisine ve çevresine zarar verici davranıslarda bulunuyor olması davranıs bozukluğunun göstergesidir. Olusumları toplumda kabul edilebilirlik sınırının altında yâda üstünde olan, değistirilmek için ilgilenilen davranıslar problemli davranıs olarak nitelendirilmektedir. Ergenlik dönemi, insanoğlunun yasamındaki en sarsıcı kriz dönemlerinden birini olusturmaktadır. Bu kriz döneminde ergenlerde çok çesitli bütünsel ve belirtiye özel belirli stres kaynakları ve uyum sorunları ortaya çıkmakta ve bunlarla basa çıkamayan ergenlerde ruh sağlığı tehlikeye girmektedir. Bu nedenle bu çalısmada, ilköğretim okulları II.kademe öğrencilerinin (7. ve 8.sınıf) bütünsel ve belirtiye özel belirli stres seviyeleri ve ruhsal uyum süreçleri belirlenmistir. Arastırma 2008-2009 öğretim yılında ?stanbul il sınırları içerisinde yer alan iki özel iki devlet okulu olmak üzere dört ayrı okulun 7. ve 8. öğrencilerinden, 150 öğrenci üzerinde yapılmıs ve ergenlik döneminde psikososyal faktörler açısından uyum süreçleri değerlendirilmistir. Bu çalısma sonucunda özel eğitim kurumunda eğitim gören öğrencilerin uyum düzeylerinin devlet kurumlarında eğitim kurumlarında eğitim gören öğrencilere göre daha yüksek olduğu, ayrıca sınıf düzeyi arttıkça, ebeveyn eğitim düzeyi yükseldikçe uyum düzeylerinin arttığı belirlenmistir.
This research has been carried out for the examination and evaluation of the adaptation processes of the 7th and 8th grade primary school students in terms of psycho-social factors. When a child behaves in the way that is not wanted by the society or as an individual and in a way that harms him / her self or the people around him/her, this is an indicator of behavioral disorder. Behaviors that are below or above the level of acceptability in society and that are a matter of concern to be changed are defined as problem behavior. Adolescence is the most convulsive crisis period of human life. On the other hand adolescents feel deeply variety holistic and specific stress sources and adaptation problems; they’re gone to have a dangerous mental health increasingly. Thus in this study determines level of variety holistic and specific stress sources and mentally adaptation problems of primary education schools’ students. Study examined on 150 students of 4 schools -two of state and two of private in 2008-2009 education and training years in Istanbul and adaptation process evaluated in term of psycho-social factors on adolescence; study maintained on student of 7th and 8th classes. This study showed us, the adaptation levels of private schools’ students are higher than state schools’ students; otherwise the adaptation is going to be easier when class level and parent’s education level get higher.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Ergenlik, Siddet, Uyum, Psikososyal faktörler, Davranış şekilleri, Adolescence, Violence, Adaptation, Psycho-social factors, Types of behavior

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Çınar, G. (2010). İlköğretim okulu 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin psikososyal faktörler açısından uyum süreçlerinin değerlendirilmesi / Evaluation of the adaptation processes of the 7th and 8th grade primary school students in terms of psycho-social factors (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.