Kastilyo: Proposed Philippine arcology building19

No Thumbnail Available

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Maltepe Üniversitesi

Access Rights

info:eu-repo/semantics/openAccess

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Philippines is currently experiencing energy and natural resources depletion caused by two major factors: climate change that causes deterioration resources and the improper urban sprawl of settlements that leads to increased energy consumption. The objectives of this study is to provide a design with the intent of conserving natural resources, introduce a way of settlement by optimizing energy efficiency, and reduce energy consumption and loss through passive design. The researchers adopts Arcology, an architectural design principle, which may answer these problems. Arcology buildings have controlled environment. KASTILYO, a word derived from Spanish/Filipino language, means castle. The proposal is a city within a building using passive design applying innovative cross-ventilation with the use of air funnels and chimney effect for passive cooling and heating. The building will still use substantial electric energy. However, the base level up to 200 meters high will use hydroelectric and geothermal power. The mid-level, from 200 meters to 500 meters will use solar energy. The succeeding elevation through apex, a combination of wind and solar energy will be used. Rainwater collection will be utilized for agricultural system; solid wastes will be converted to fertilizers and can also be used as biogas. Inside the building, mechanical means of transporting people will be installed to prioritize pedestrian circulation rather than fuel-powered vehicles, therefore, reducing carbon footprint. The study presents an effective and efficient way of new urban settlement in the Philippines. It will be a sustainable way of urban habitation that is sustainable and responsive to natural environment.
Filipinler bu günlerde, iki önemli faktörün neden olduğu enerji ve doğal kaynaklar tükenmesi sürecinin içinden geçmektedir: kaynakların bozulmasına neden olan iklim değişikliği ve artan enerji tüketimine yol açacak şekilde yerleşimin geniş alanlara yayılması. Bu çalışmanın amacı, doğal kaynakların korunmasını ön gören bir tasarım sağlamak; enerji verimliliğini optimize edecek, pasif tasarım yoluyla enerji kaybını ve enerji tüketimini azaltacak bir yerleşim biçimini ortaya koymaKtır. Araştırmacılar, bu problemlere cevap verebilecek bir mimari tasarım ilkesi olan Arcology’yi benimsemektedir. Arcology yapıları çevreyi kontrol etmektedir. İspanyolca/Filipince dilinden türetilmiş bir kelime olan, KASTILYO, kale anlamına gelmektedir. Öneri, pasif soğutma ve ısıtma için, hava kanalları ve baca etkisinin kullanımıyla beraber yenilikçi çapraz-havalandırmayı uygulayarak pasif dizaynı kullanan bir yapı içeren bir şehirdir. Yapı hala önemli boyutta elektrik enerjisi kullanacaktır. Ancak, yapının 200 metre yüksekliğe kadar olan bölümü, hidroelektrik ve jeotermal enerjiyi kullanacaktır. 200 metreden 500 metreye kadar olan orta seviye, güneş enerjisini kullanacaktır. Tepe noktasına kadar olan yükseklik, rüzgar ve güneş enerjisinin bir kombinasyonu kullanılacaktır. Tarımsal sistem için yağmur suyunun toplanması kullanılacaktır; katı atıklar gübreye dönüştürülecek ve aynı zamanda biyo-gaz olarak da kullanılması mümkün olacaktır. Yapının içine, yakıtla çalışan araçlardan ziyade yaya sirkülasyonu ön planda tutulacak şekilde insanları taşıyan mekanik araçlar monte edilecek; bu sayede karbon ayak izi azaltılacaktır. Çalışma, Filipinler’de yeni kentsel yerleşimin etkin ve verimli bir şeklini sunmaktadır. Bu, doğal çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir kentsel yerleşim için, sürdürülebilir bir yol olacaktır.

Description

Keywords

Journal or Series

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Value

Scopus Q Value

Volume

Issue

Citation

Montabon, I.J., Sandoval, S.I.B. ve Togado, M.R.B. (2018). Kastilyo: Proposed Philippine arcology building / Kastilyo: Filipin arkeoloji bina önerisi. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi. s. 54-54.