Mimari tasarım stüdyosuna problem tanımlayıcı bir yaklaşım

Küçük Resim Yok

Tarih

2020

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Küreselleşen dünya, beraberinde her alanda birçok yenilik ve değişim getirmiştir. Bu değişimin paralelinde ekonomi, teknoloji, bilim, sanat ve mühendislik gibi birçok disiplinle iç içe olan mimarlığın tanımı ve kapsamının da değişmesi kaçınılmaz olmuştur. Değişen şartlarda mimarlıkla birlikte bireyin de varlığını sürdürebilmesi için, düşünmesi, sorgulaması, kendini sürekli yenilemesi ve bilgiyi hazır almak yerine, sürekliliğini sağlamak üzere araştırma yöntemlerini öğrenmesi; bireyin ve mimarlığın ürünü olan düşünce ve yapıların ise değişime uyum sağlayabilecek çözümleri barındırması gerekmektedir. Mimarlığın mekân tasarlamaktan öte, geleceği tasarlamak olarak görüldüğü günümüzde, dönüşüme ayak uydurabilecek ve zamanla birlikte hareket edebilecek yapılar tasarlamak mimarlığın gündemini oluşturmaktadır. Mimarların sorumluluk alanları genişlemekte, geleceğin mimarları olan mimarlık öğrencilerinin eğitimi de güncel tartışmaların odağı haline gelmektedir. Günümüzde eğitimin temel amacı, sorgulayan zihinler yetiştirerek öğrenme edimini sürekli kılmak ve böylece öğrencinin eleştirel bir düşünceyle bilgiye ulaşma yollarını aramasını sağlamaktır. Genel eğilimi hayat boyu bilgiyi keşfetme ve üzerinde eleştirel yönde düşünmeye zemin hazırlamak olan eğitime mimarlık ekseninden bakıldığında, geleneksel ve rasyonel olarak yapılandırılmış sistemlerde, yenilikçi düşüncenin uygulanmasına direnç gösteren, sorgulayan zihinler yetiştirmenin önünde engel oluşturan bazı yöntem ve araçlar kullanıldığı görülmektedir. Oysa bu yaklaşım, öğrencinin özgür edimlerinin, dolayısıyla da yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerinin kısıtlanmasına ve motivasyonunu kaybetmesine neden olmaktadır. Bu anlamda mimarlık eğitiminin değişimin ekseninde güncellenmesi ve geleceğe dönük yenilikçi yaklaşımların benimsenmesi kaçınılmazdır. Eğitim, bu tez çalışmasında değişen koşullara paralel olarak yapısal bir değişiklikle yeniden biçimlendirilmek üzerine tartışmaya açılmıştır. Öğrencilerin, yaşam boyu öğrenme kavramının odağında eleştirel bir bilince sahip olarak yetiştirilebileceği bir eğitim anlayışına ilişkin sorgulamalar yapılmış, öneriler geliştirilmiştir. Freire?nin öne sürdüğü özgürleştirici temellere dayanan „?Problem Tanımlayıcı Eğitim?? yaklaşımlarının benimsendiği bir tasarım stüdyosu, durum çalışması olarak gerçekleştirilmiş ve bu çalışmanın çıkarımları paylaşılarak, geleceğe dönük öneriler geliştirilmiştir.
The globalizing world has brought many innovations and changes in every field with it. In parallel with this change, also the change of the definition and scope of architecture, which is intertwined with many disciplines such as economy, technology, science, art and engineering, has been inevitable. In order to ensure the continuity of the information and sustain the existence of architectural knowledge and the individual under changing conditions, it is necessary to think, question, renew yourself and to learn research methods. Also thoughts and structures which are the products of the individual and architecture, should contain solutions that can adapt to change. In these days which architecture is seen as designing the future rather than designing space; designing resilient structures that can move with time has become the subject of architecture. The responsibility areas of architects expand, and the education of architecture students, who are the future architects, becomes the focus of current discussions. The main purpose of education today is to make learning continuous by raising questioning minds and thus to enable the student to search for ways to access information with a critical thought. With this approach, the general tendency of education is to explore lifelong knowledge and provide a basis for critical thinking. When we look from the viewpoint of architectural education, it is seen that it is traditionally structured on a rational and ossified system which methods and tools that resist the creating of innovative thinking are used thus an obstacle is posed to raising free minds. However, this approach causes the students to lose their motivation and to limit their free actions, thus their creative and critical thinking skills. In this sense, it is inevitable to update architectural education in the axis of change and to adopt innovative approaches to the future. In this study education has been opened for discussion with the purpose of formatting, with a structural change in parallel to the changing conditions. Inquiries about an education understanding in which students, who are the designers of the future, can be raised with a critical awareness in the focus of the concept of lifelong learning, were made and recommendations were developed. Aliberatory design studio study based on Freire's "Problem Posing Education" approaches was made as a case study and some suggestions for the future were developed by sharing inferences about this study.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Mimarlık, Mimarlık eğitimi, Tasarım stüdyosu, Problem tanımlayıcı eğitim, Deneyimleme, Architecture, Architectural education, Design studio, Problem posing education, Experiencing

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Aksu, Z., C. (2020). Mimari tasarım stüdyosunda problem tanımlayıcı bir yaklaşım / A problem posing approach to architectural design studio (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.