Julia Donaldson’ın Türkçe çevirisi yapılan resimli çocuk kitaplarında bulunan temaların ve konuların okul öncesi eğitim programındaki kazanımlar ve göstergeleri çerçevesinde incelenmesi

Küçük Resim Yok

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Erken çocukluk eğitiminin amacı, olumlu bir öğrenme ortamı yaratarak çocuğun gelişimini desteklemek olmalıdır. Bunu yapabilmek için çocukların ilgi ve ihtiyaçları öğretmenler tarafından belirlenmelidir ve bunlara odaklanılmalıdır. Aksi takdirde, bir çocuk ne öğrendiğini ya da öğretmenin ne öğrettiğini sorgulamadan büyüyebilir, karşılaşabileceği bir probleme çözüm bulma konusunda eleştirel düşünmeden yoksun olabilir. Bu nedenle, öğretim yöntem ve teknikleri bu amaç doğrultusunda geliştirilmelidir. Aynı zamanda, erken çocukluk eğitiminde öğretmenlerin her çocuğun duygusal, entelektüel, fiziksel ve sosyal açıdan eşsiz, benzersiz olduğu gerçeğini benimsemesi gerekir ve bu doğrultuda yapılan etkinliklerde çocukların gelişim düzeylerine, ilgi ve ihtiyaçlarına uygun materyaller seçilmelidir. Bu bağlamda, çocukların bilişsel, dil, sosyal ve duygusal, motor ve öz bakım gelişim alanlarına katkı sağlayan en önemli materyallerden biri ise resimli çocuk kitaplarıdır. Bu kitaplar çocukların hayatı öğrenmesine, karakterler üzerinden bakış açısı kazanmasına ve kelime dağarcıklarını geliştirmesine olanak tanır. Bu sebeple, MEB’in Okul Öncesi Eğitim Programı’nda “Temalar/Konular Amaç Değil Araçtır” öğretisinden yola çıkarak kitaplarda bulunan temalar ve konular çocukların bu gelişim alanlarına destek olmak için çok önemlidir. Bu nedenle, erken çocukluk eğitiminde seçilen kitapların verilmek istenen değer üzerinden belirlenmesi gerekmektedir. Bunların ışığı doğrultusunda yapılan bu araştırmada, Julia Donaldson’ın sayısız resimli çocuk kitapları arasından Türkçe çevirisi yapılmış 30 resimli çocuk kitaplarında bulunan temaların ve konuların, Okul Öncesi Eğitim Programı’nda yer alan kazanımları ve göstergeleri kazandırması yönünden incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma için kullanılan kitaplar rastlantısal olarak seçilmiştir. Daha sonra araştırmacılar tarafından içerik analizi yapılarak değerlendirme formu uzman görüşlerine de başvurularak oluşturulmuştur. Aynı zamanda, form doğrultusunda içerik kodlaması yapan araştırmacıların kodlamaları arasında örtüşme sağlanmıştır. Bu form kullanılarak Julia Donaldson’ın kitaplarında bulunan temanın ve konunun hem bilişsel hem duygusal hem sosyo-kültürel hem de dil gelişimine bir araç olarak kullanım uygunluğu hakkında Okul Öncesi Eğitim Programı’nda bulunan kazanımlara ve göstergelerine yönelik içerik analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucu kongrede sunulacaktır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Erken çocukluk eğitimi, Resimli çocuk kitabı, Okul öncesi eğitim programı

Kaynak

14. Ulusal Okul Öncesi Öğretmenliği Öğrenci Kongresi: Çocuğun Ekolojik Dünyası

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Tekeli, N. H. ve Ünal Gezer, M. (2019). Julia Donaldson’ın Türkçe çevirisi yapılan resimli çocuk kitaplarında bulunan temaların ve konuların okul öncesi eğitim programındaki kazanımlar ve göstergeleri çerçevesinde incelenmesi. 14. Ulusal Okul Öncesi Öğretmenliği Öğrenci Kongresi: Çocuğun Ekolojik Dünyası Özet Kitapçığı, Maltepe Üniversitesi.