Aydınlatılmış onam: 2022

T.C. Maltepe Üniversitesi

Bu kitap 2019’da İstanbul’da yapılan Uluslararası Türk ve İslam Tıp Tarihi ve Etiği kongresinde, “Klinik Araştırmalarda Aydınlanmış Onam” başlıklı oturumda ele alınan konuları sunanlar tarafından oluşturulmuştur. 2020 yılının 11 Mart’ında Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 virüs enfeksiyonu nedeniyle bir salgın olduğunu ilan etmiş, tüm kongre ve oturumlar çevrimiçi yapılmaya başlanmıştır. O tarihten itibaren yüz yüze kongre yapılmamış, herkes için çok zorlu bir sürece girilmiştir. Böylesi zorlu bir dönemde bu kitabın gerçekleşmesi için emek veren, başta Prof. Dr. Ayşegül Erdemir olmak üzere tüm yazarlara teşekkür ederiz. Kitabımızı Covid salgınından kurtulmamızdaki en büyük adım olan aşıları ilk geliştirenlerden olmaları sebebiyle Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e ithaf ediyoruz. Bu kitabın herkese, ama özellikle Covid-19 aşıları için yeni ve kullanılmakta olan onamlardan daha kapsamlı bir aydınlatılmış onam hazırlamak isteyenlere yararlı olması dileğiyle.

Aydınlatılmış onam: 2022

Sezgin, G. ve Akşit Dudaklı, G. (Ed.) (2022) Aydınlatılmış onam: 2022 (Klinik araştırmalarda aydınlatılmış onam) İstanbul: T.C. Maltepe Üniversitesi.