İlköğretim fen öğretiminde oyunların yeri ve önemi

Küçük Resim Yok

Tarih

2001

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Oyunların bir eğitim yöntemi olarak kullanılmaya başlanması yeni değildir. Oyunların eğitimde gerçek dünyanın yansıması olarak kullanılışı milattan önceki tarihlere dayanmaktadır. Oyun, çocuğun en doğal öğrenme yöntemidir. Oyun geçmiş yaşantıların zihinde şemalaştırıldığı ve özümlendiği yaşantılardır. Oyun çocuğa planlı hareket etmeyi öğretir. Hayalinde geliştirdiği oyunu uygulamaya koyan çocuk konu ile ilgili düşünür, yapmak istediği şeyleri nasıl yapacağını planlar, organize eder. Oyun sayesinde çocuk gerçeği sembolik temsiller haline sokmaya çalışır. Oyun oynarken problem çözme yetenekleri gelişir. Piagat'e göre oyun olarak değerlendirilen etkinliklerin büyük bir böIümü zihinsel etkinliklerdir. Bu etkinliklerin tümü çevredeki nesneleri keşfetme, araştırma ve deneme etkinlikleridir. Aynı zamanda oyunlar konuşma becerilerini de geliştirmektedir. İyi bir konuşma; anlama becerisini geliştirir ve tüm bunlar da öğrencilerin Fen'e karşı olumIu tutum geliştirmelerine yardımcı olur (Bromley, 2000). Günümüzde değişik yaş gruplarına göre değişik pek çok oyun vardır. Bu oyunlar herhangi bir yaş grubuna ait olup, diğer yaş gruplarına da uygulanabilir. Örneğin yaşça büyük öğrenciler için yapılmış bir oyun basite indirgenerek daha küçük yaş gruplarına uyarlanabilir. Oyunları basite indirgeme veya genişletme öğretmenin beklentilerine bağlıdır. Bu çalışmada: ilköğretim I. ve Il. Kademe öğrencilerine uygulanabilecek oyun örnekleri geliştirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu; İstanbul Kadıköy Zühtüpaşa İlköğretim Okulu 7. sınıfa devam eden 30 öğrenci (15 deney, 15 kontrol) oluşturmuştur. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve grafikler ile sunulmuştur.
Using "Play" as an education method is not a new approach. This method is used as the reflection of the real world science B.C. Play is the most natural way of learning four children. By that past experiences are structured in the from of schema in mind. Play teaches child to act planned. By the help of play child tries to get reality in the form of symbols, develops problem solving abilities. According the Piaget play is mostly an intellectual activity. All of these activities are for investigating objects and also for researcing. Also play develops speaking ability and these help students to have positive attitude for Science (Bromley. 2000). Today , there exist lots of plays for varied age groups. These plays for an age group can a|so be applied to other age groups. For example a play designed for older students can be organized simply for younger students. These are up to teachers expectations. ln this rescarch , play samples for elemantary schooI I. and lI. level students are developed . The sample group of research is consisted 30 students from İstanbul, Zühtüpaşa Elementary School , 7th class. (15 experment and 15 control) Results are examined statistically and graphics presented.

Açıklama

Tam metin/Full text

Anahtar Kelimeler

Fen eğitimi, Fen öğretimi ve oyun, İlköğretim eğitimi, Science education, Primary education, Science teaching and play

Kaynak

Yeni Binyılın Başında Türkiye'de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Şahin, F. (2001). İlköğretim fen öğretiminde oyunların yeri ve önemi. Yeni Binyılın Başında Türkiye'de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu içinde (22-27 ss.). İstanbul: Maltepe Üniversitesi.