Mevcut fen bilgisi kitaplarının bazı okunabilirlik formülleri ile değerlendirilmesi

Küçük Resim Yok

Tarih

2001

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bir ders kitabının öğrencinin anlayacağı bir biçimde yazılıp yazılmadığının somut olarak tespiti ancak okunabilirlik formüllerinin uygulanması sonucunda tespit edilebilir. Ülkemizde ders kitabı değerlendirmesi için bu türden bir değerlendirme yerine daha soyut ve genel parametreler kullanılmaktadır. Bu çalışmada okunabilirlik kavramı ve uluslar arası geçerliliği olan FLESH, FOG, SMOG, FRY formülleri tanıtıldı. Bu konu ile ilgili yapılmış olan uluslar arası çalışmalar irdelendi ve ülkemizde yapılan çalışmalarla karşılaştırıldı. M.E.B bağlı okulların farklı sınıflarında (6.7.8) okutulan 6 farklı ders kitabına okunabilirlik formülleri uygulandı ve sonuçlar tartışıldı. Bu formüllerin Türkçe fen bilgisi ders kitapları için tam okunma yaşını vermedikleri görüldü ve bu formüllerden hareketle yeni formüller türetildi. Ayrıca kitapta kullanılan kelimelerin öğrenci seviyelerine göre olup olmadığı da CLOZE testinin 120 öğrenciden oluşan örneklem grubu üzerinde uygulanması ile tespit edildi. Bu yolla mevcut fen bilgisi ders kitaplarının kritiği yapıldı. Aynı zamanda öğretmenlerin fen bilgisi ders kitaplarını seçerken ders kitaplarının okunabilirliği ile ilgili dikkat etmeleri gereken kriterlerin neler olduğu tespit edildi.
Whether a textbook is written according to the student's level or not in could he measured with the help of the readability formulas. But in our country instead of this kind of assessment, general assessment which is not based on scientific parameters are used for textbook evaluation. In this study readability conception and FLES, FOG, SMOG, FRY formulas which have international validity were introduced. Readability formulas are applied to six textbook which are used in (6.7.8) grade in Turkey and the results were discussed. It was seen that the formulas haven't validity for the Turkish science textbooks. Furthermore the CLOZE test is applied to 120 students in order to define whether to as certain the words in the textbook are proper to students level or not. By this way the Turkish science textbooks were criticized. At the same time the criterions which should be paid attention by science teacher in selecting a text book were established.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Okunabilirlik formülleri, Ders kitapları, CLOZE testi, Readability formulas, Textbook evaluation, CLOZE test

Kaynak

Yeni Binyılın Başında Türkiye'de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Çepni, S., Gökdere, M. ve Taş, E. (2001). Mevcut fen bilgisi kitaplarının bazı okunabilirlik formülleri ile değerlendirilmesi. Yeni Binyılın Başında Türkiye'de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu içinde (356-363 ss.). İstanbul: Maltepe Üniversitesi.