Diabetes mellitus biomarkers detection in Saliva using Molecularly Imprinted Polymer (MIP) based biomems biosensor

Küçük Resim Yok

Tarih

2018

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Günümüzde medikal teknoloji (Medtech) uygulamalarında, cips ve biyosensörler, algılama elemanı için yeni gelişen yaklaşımlarla ilgi çekmektedir. Moleküler imprint polimere (MIP) dayalı çip ve biyo-sensör teknolojisi, bu polimerlerin hastalıkların tespiti için uygun olmasını sağlayan yüksek hassasiyet, seçicilik ve taşınabilirlik gibi birçok avantaj sunmaktadır [1]. MIP’ler protein, enzim, gerçek anlamda hücreler gibi moleküllerin sentetik halleridir. MIP tabanlı biyosensörler, ucuz, kararlı, düşük algılama noktası, kısa analiz süresi, tekrar kullanılabilir ve uzun raf ömrü gibi muhteşem özelliklere sahiptir [2]. OECD 2017 verilerine göre, 93 milyonu aşan yetişkin (ya da tüm yetişkinlerin% 7’si) 2015’te şeker hastasıydı. Diabetes mellitus prevalansı Meksika’da (yetişkinlerin>% 15’inde) en yüksektir ve Türkiye, ABD ve Şili’de de oldukça yüksektir (> 10 %) [3]. Diabetes mellitus kronik bir hastalıktır ve pankreas ?-hücresi fonksiyonunun eksikliği nedeniyle insülin direncini karakterize etmiştir. Diabetes mellitus ile ilgili biyolojik belirteçlerin vücut sıvıları (kan, idrar, tükrük, ter gibi) içindeki ifadesi Diabetes mellitus tarafından yönlendirilir. Biyolojik belirteçler, hastalıkları teşhis etmek ve / veya izlemek için göstergelerdir. Vücut sıvıları içindeki diabetes mellitusla ilgili biyolojik belirteçler, hemoglobin A1c (HbA1c), alfa-2-makroglobülin (A2MG), alfa-1-antitripsin (A1AT), glikozile albumin (GA) ve 1,5 gibi karbonhidratlardan oluşur -anhidroglisitol [4]. MIP tabanlı biyosensör, daha geniş potansiyel uygulamalara sahip çok yönlü yaklaşımlarla biyosensör tasarımına entegre edilmiş bu biyolojik belirteçleri seçici olarak tespit edebilir. Akıllı sağlık cihazları, Lab-on-a-chip (LOC) tabanlı biyosensör sistemleri oluşturmak için Biyolojik Mikro Elektro-Mekanik Sistemler (BioMEMS) teknolojisi ile tanıtılır. Elektrokimyasal tabanlı BioMEMS biyo-sensör sistemleri, Diabetes mellitus’a bağlı protein ve karbonhidrat bazlı biyolojik belirteçlerin tanınması için çip yüzeyinde MIP tabakasından oluşabilir. Bu cihazı kullanarak, tükrükten Diabetes mellitusun erken aşamada ve sürekli tespiti için, invazif olmayan bir yöntem elde edilebilir.
Nowadays, in medical technology (Medtech) applications, chips and biosensors are drawn interest with new developing approaches for sensing element. Chip and biosensor technology relying on molecularly imprinted polymer (MIP) offer several advantages such as high sensitivity, selectivity, and portability, which make these polymers suitable to be applied for detection of diseases [1]. MIPs are synthetic states of molecules such as proteins, enzymes, antibodies even cells in the real sense. MIP-based biosensors have splendid properties such as cheap, stable, low detection point, short analysis times, reusable, and long shelf life [2]. According to OECD 2017 data, over 93 million adults – or 7% of all adults – were diabetics in 2015. Diabetes mellitus prevalence is highest in Mexico (>15% of adults) and is also high in Turkey, US and Chile (>10%) [3]. Diabetes mellitus is a chronic disease and has characterized insulin resistance due to lack of the pancreatic ?-cell function. Expression of Diabetes mellitus-related biomarkers in body fluids (blood, urine, saliva, sweat etc.) are driven by Diabetes mellitus. Biomarkers are indicators of diseases to diagnose and/or monitor them. Diabetes mellitus-related biomarkers in body fluids consist of some important proteins and carbohydrates such as hemoglobin A1c (HbA1c), alpha-2-macroglobulin (A2MG), alpha-1-antitrypsin (A1AT), glycosylated albumin (GA) and 1,5-anhydroglucitol [4]. The MIP-based biosensor can selectively detect these biomarkers integrated to design biosensors via multifaceted approaches having wider potential applications. Smart healthcare devices could be introduced by Biological Micro-Electro-Mechanical Systems (BioMEMS) technology to create Lab-on-a-chip (LOC) based biosensor systems. Electrochemical- based BioMEMS biosensor systems may consist MIP layer on the chip surface for the recognition of Diabetes mellitus-related protein and carbohydrate based biomarker. Using this device, for early-stage and continuous detection of Diabetes mellitus from saliva, as a non-invasive method can be obtained.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Özel, C., Gülyüz, S., Alptürk, O., Uludağ, Y. ve Yılmaz, Ö. (2018). Moleküler Baskılı Polimer (mip) tabanlı biomems biosensörü kullanarak şekerli mellitus biyobelirteçlerin tükürükte tespiti / Diabetes mellitus biomarkers detection in Saliva using Molecularly Imprinted Polymer (MIP) based biomems biosensor. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi. s. 31-32.