Psikolojik destek alan ve almayan bireylerde çocukluk çağı travmaları ve dürtüsellik ilişkisinin incelenmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışmanın amacı psikolojik destek alan ve almayan bireylerin çocukluk çağı travmaları ile dürtüsellik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada bireylerin cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, gelir düzeyi gibi sosyo-demografik değişkenlere göre çocukluk çağı travmaları ve dürtüsellik düzeyleri arasında bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın evreni Türkiye’de yaşayan ve psikolojik destek alan ve almayan 20 yaş üzeri bireylerden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan bireylerin demografik özelliklerini öğrenmek adına “Kişisel Bilgi Formu” ve değişkenleri ölçmek adına da “Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği” ile “Barrat Dürtüsellik Ölçeği” uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde “Mann Whitney U”, “Kruskal Wallis H” ve “Spearman Korelasyon” testleri kullanılmıştır. Literatüre bakıldığında, çocukluk çağı travmaları ve dürtüsellik ile ilgili yapılan çalışmaların çoğunun, belirli semptomlarla ya da tanılarla, çocukluk çağı travmalarının ya da dürtüselliğin ilişkisine baktığı görülmektedir. Ancak bu araştırmanın diğerlerinden farkı sadece psikolojik destek alan ya da belirli semptomlara sahip olan grupla çalışılmamış olunmasıdır. Araştırmaya karşılaştırmalı olarak psikolojik destek almayan yani görece sağlıklı olduğu düşünülen bir grup daha eklenerek literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Psikolojik destek alsın ya da almasın, çocukluk çağı travmalarının, dürtüsellik üzerinde her iki grupta da etkili olacağı öngörülmüştür. Psikolojik destek almayan grubun, psikolojik destek ihtiyacının olup olmadığı ve olduysa neden almadıklarına dair sorular kişisel bilgi formunda yer almaktadır. Buradaki amaç da psikolojik destek alma ihtiyacı olmasına rağmen destek alınmamasının nedenlerini tespit etmek ve bu konuyla ilgili araştırmalara katkı sağlamaktır. Cinsiyetler arasında çocukluk çağı travmalarında dürtüsellik çeşitleri ve düzeyleri arasında farklılık olup olmadığı da araştırma ile ulaşılan sonuçlar arasındadır. Buna göre sosyo-demografik özelliklere bakıldığında; psikolojik destek alan kadınların cinsel istismar ölçeğinden aldığı puanların, psikolojik destek alan erkeklerin cinsel istismar ölçeğinden aldığı puanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Dürtüsellik açısından değerlendirildiğinde ise psikolojik destek alan ve almayan tüm erkek katılımcıların sonuçları, tüm kadın katılımcıların sonuçlarından motor dürtüsellik yönünden daha yüksektir. Bunun yanı sıra öngörüldüğü üzere, tüm katılımcıların dürtüsellik ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça, çocukluk çağı travmaları ölçeğinden, özellikle duygusal istismar ve duygusal ihmal alanlarında aldıkları puanlar da artmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular, literatürde yer alan diğer araştırmalar göz önünde tutularak tartışılmış ve araştırmanın sonucuna göre alanda çalışan uzmanlara ve araştırmacılara, yeni araştırmalara konu sağlamak için ve çalışmalarında kullanabilmeleri için önerilerde bulunulmuştur.
This study's aim is to examine the relationship between childhood traumas and impulsivity for individuals who take and do not take psychological support. Besides, the effects of variables such as individual’s sex, age, marital status, level of education and income level on childhood traumas and impulsivity levels are examined. The population of the study is 20 aged people who take and do not take psychological support in Turkey. To identify demographic characteristics of individuals Personal Information Form, and to evaluate variables, Childhood Traumas and Impulsivity scales are applied. Mann Whitney U, Kruskal Wallis H and Spearman Correlation Tests are used in the analysis of data. In the literature, most of the childhood traumas and impulsivity studies are about relationship between specific symptoms/diagnoses and childhood traumas/impulsivity. Nevertheless, this paper is different than the others, by reason of studying a group with specific symptoms and psychological support only. It is aimed to contribute to the literature, by comparatively adding another group, which do not take psychological support and considered as relatively healthy. It is predicted that childhood traumas will influence both groups about impulsivity, whether they take psychological support or not. The questions on psychological support need and the reason why they did not take that support (if applicable), are in the personal information form. The aim of these questions is to determine the reasons of not taking support despite the need, and contribute to the related studies. The relationship between childhood traumas and impulsivity types/levels among sex are in the study’s results. When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that women who take psychological support have higher scores on sexual abuse scale than men who take psychological support. With the impulsivity perspective, men who take and do not take psychological support have higher scores about motor impulsivity than women. In addition, as predicted, as all participants scores on impulsivity scales increase, their scores on childhood trauma scale (especially about emotional abuse and emotional neglect sections) increase too. The research findings had discussed by taking other studies into consideration from the literature and suggestions for field experts and researchers had been proposed for recent and new researches.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Travma, Çocukluk çağı travmaları, Çocuk istismarı, Çocuk ihmali, Dürtüsellik, Trauma, Childhood traumas, Child abuse, Child Neglect, Impulsivity

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Şen, M. (2019). Psikolojik destek alan ve almayan bireylerde çocukluk çağı travmaları ve dürtüsellik ilişkisinin incelenmesi / Examination the relationship between childhood trauma and impulsivity in individuals with and without psychological support (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.