Graft Versus Host Hastalığı ve Hemşirelik Yönetimi

Graft Versus Host Hastalığı, genellikle allojenik hematopoietik kök hücre nakli sonrası, vericinin T hücrelerinin alıcının dokularına hasar vermesi şeklinde gelişen, çoklu organ tutulumu ve aşırı immün yanıt ile karakterize bir hastalıktır. Allojenik hematopoietik kök hücre nakli hastalarının %40-60’ını etkiler ve nakil sonrası ölümlerin %15’inin nedenidir. Akut ve kronik Graft Versus Host hastalığında cilt, göz, akciğer, karaciğer, oral kavite, gastrointestinal sistem, nöromusküler ve hematopoietik tutulum sonucu yaşam kalitesi yüksek oranda düşmektedir. Başlıca tedavisi yüksek doz kortikosteroid ile immünsupresyon olmakla beraber, tutulumun görüldüğü organ ve dokulara özgü çeşitli tedaviler de uygulanmaktadır. Bu hastaların bakımında rol alan hemşirelerin fiziksel ve psikososyal sorunların desteklenmesine ve yan etkilerin yönetimine odaklanmaları gerekir. Bu derlemenin amacı hematopoietik kök hücre nakli hemşirelerine Graft Versus Host Hastalığında güncel hemşirelik yönetimini açıklamaktır.

Sağlık ve Toplum