Türkiye’de lojistik eğitimi, lojistik eğitim standartları, mesleki yeterlilik ve Bologna süreci, AB üye ülkeleri ile Türkiye kıyaslaması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2018-06

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Günümüz şartlarında değişen ve gelişen teknoloji, ticarette meydana gelen yenilikler, ulusal ve uluslararası rekabeti ön plana çıkarmaktadır. Firmalar bu rekabet koşullarında mücadele edebilmek için lojistiğinde temel hedefi olan amaçlanan müşteri hizmet düzeyini en az maliyetle başarabilmek ve bununla beraber ürün kalitelerini artırarak maliyetlerini düşürme çabasındadır. Firmaların önemli maliyet kalemlerinin başında lojistik maliyetler üst sırada yer almaktadır. Lojistik maliyetleri azaltarak firmaya değer katmanın yolu nitelikli ve uzmanlaşmış insan kaynağı ile mümkündür. Sektörün nitelikli ve uzmanlaşmış insan kaynağına olan talebi ülkemizde 1999 yılında lojistik eğitimi veren ilk üniversitenin açılmasına neden olmuş ve daha sonraki yıllarda hızla lojistik eğitimi veren yükseköğretim ve ortaöğretim kurumları açılarak eğitim-öğretim başlamıştır. Ancak bu kadar hızla ve programsız bir şekilde açılan bu eğitim kurumları bazı sorunları da beraberinde yaşamaya başlamıştır. Bunların en başında her yükseköğretim kurumunun kendisinin oluşturduğu ders programlarının, ders içeriklerinin, ders isimlerinin ve kredilerinin farklılık göstermesidir. Bunun bir sonucu olarak yükseköğretim kurumları arasında yatay ve dikey geçiş yapacak olan öğrenciler sorunlar yaşamış ve halen yaşamaktadır. Türkiye’de lojistik eğitim veren kurumların ders içerikleri, ders isimleri ve kredileri uyumlu hale getirilerek bu sorunları ortadan kaldırmak mümkündür. Bu nedenle lojistik eğitim standardı oluşturulmalı, bu standartlar oluşturulurken Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayımlanan, Ulusal Meslek Standartları ile yükseköğretim kurumları arasında sağlıklı bağ kurmak ve Avrupa'da yüksek öğretim ve akademik konularda standartlar geliştirmek, eğitim sistemlerini bağdaştırmak, Avrupa'da birbiriyle tam uyumlu yükseköğrenim alanı yaratmak amacıyla oluşturulmuş Bologna Süreci kapsamında, öğrenci ve öğretim elemanı değişim programlarında artış ve kolaylık sağlanacaktır.
Under today’s circustamces, as technology changes and improves, innovations in trade which foregrounds nationwide and international competition. In order to survive and success in this challenging competitive environment, companies try their best to achieve targeted customer service level with the minimum cost while increasing product quality and decrease costs which as a whole is the main purpose of logistics. One of the most important costs of companies is logistic costs. The first academic program is launched on 1999 by, with the need of qualified and expertised human resources and later on many similar programs in various universities and high schools followed on. As a result of fast and uplanned growth on education brought about some problems. First of all every faculty having own lesson schedules and contents, lesson names and crediting caused non-standardization. As a result of this situation, problems occurred and still ongoing for students who are trying transfer for undergraduate or external. It is possible to eliminate those problems by standardising lesson contents, lesson names and credits in logistics educational institutes in Turkey. Hence, a logistic education standard should be set utilizing from National Vocational Standards, By doing this, a strong connection can be established with and between Univerisities, develop standards of academic programs in Europe, catch the same level in education. This logistics educational standards that were set by Bologna Process to create a complying university education within Europe, provides increase and ease in student and academician exchange programs.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

lojistik eğitimi ve standartları, Bologna süreci, mesleki yeterlilik, logistics education and standards, Bologna process, vocational competence

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Şahin, E. (2018). Türkiye’de lojistik eğitimi, lojistik eğitim standartları, mesleki yeterlilik ve Bologna süreci, AB üye ülkeleri ile Türkiye kıyaslaması / Logistics education in Turkey, logistics education standards, vocational competence and Bologna Process, comparison of EU countries with Turkey. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.