Hemşirelerin Yabancı Uyruklu Hasta Bakımına Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi

Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin yabancı uyruklu hastalara yönelik mesleki ve kurumsal ha- zırlık durumlarını incelenmesi ve bakımı ile ilgili yaşadıkları güçlüklerin tanımlanması amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı olarak planlanan çalışma, İstanbul’da iki özel hastanede yürütülmüştür. Araştırmaya gönüllü 180 hemşire katılmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulan “Bilgi Formu” kullanılarak toplanmıştır.Verilerin analizinde frekans, yüzde ve ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin büyük bir bölümünün %62,8’inin yabancı dilinin yetersiz olduğu ve bu- nun %67,2 oranında yabancı uyruklu hastaların hemşirelik bakım uygulamalarını olumsuz yön- de etkilediği, lisans mezunu hemşirelerin, yabancı dil bilenlerin ve beş yıldan az çalışanların yabancı uyruklu hasta bakımında daha az zorlandıkları belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmanın sonucunda, hemşirelerin yabancı hasta ve hasta yakını ile iletişim kura- madıkları, bu nedenle hastadan veri toplama süreci ve diğer süreçlere olumsuz etki ettiği ortaya konmuştur. Bu nedenle öğrenim sürecinde okulların öğrencilere, uygulamada ise kurumların ve yönetici hemşirelerin, hemşirelere destekleyici ortam sağlaması, sürekli eğitim olanakları oluşturması, yabancı hastalara uygun bakım prosedürleri ve iletişim kaynakları sağlayarak kı- lavuzluk etmesi önerilir.

Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi