Esnekleşmenin belirsizlikleri karşısında sınıfsal güçlendirme üzerine düşünmek

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C.Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Esnekleşmeyi eleştirel okumaya tâbi tutan sosyal bilimciler, onu bağımsız bir fenomen olarak değerlendirmek yerine, neoliberal dönüşümle ilişkisel bir şekilde ele alırlar. Bu nedenle, neoliberal birikim rejiminin dayattığı ekonomik ve toplumsal koşullarla şekillenen esnekleşme, ancak ve ancak, neoliberal dönüşüm bağlamında anlamlandırılabilir. Bu minvalde bir değerlendirme yaptığımızda, geniş toplumsal kesimlerin güvencesizliğe, belirsizliğe ve düşük ücretlere mahkûm edildiğini görürüz. Sosyal adalet değeri üzerine inşa edilen sosyal hizmet disiplini ise, sınıfsal güçlendirmeyi temin edecek akademik ve pratik arayışların içinde olmalıdır. Böylesi bir arayış, hiç şüphesiz, güçlendirme kuramı ile eleştirel sosyal hizmetin bileşkesinde düğümlenir. Amaç ve Kapsam: Sosyal hizmet literatüründe sınıfsal güçlendirme üzerine düşünmeyi engelleyen pek çok epistemolojik ve ideolojik engel söz konusudur. Ağırlıklı olarak yoksulluk ve işsizlik konularına indirgenen sınıf kategorisi, söz konusu özcü ve indirgemeci yaklaşımlar sebebiyle temel bir inceleme nesnesi olarak değerlendirilmemektedir. Sosyal bilimlerde temel bir analiz birimi olan toplumsal sınıf, sosyal hizmet disiplininde kasten veya istemeden teğet geçilmiştir. Modern sosyal hizmetin bireyci paradigmalarla kurduğu simbiyotik ilişkinin izdüşümü olan bu kavrayış, radikal sosyal hizmetin ortaya çıkmasıyla sarsılmıştır. Radikal sosyal hizmetin kavramsal araçlarından hareketle diyebiliriz ki, yapısal sorunların giderilmesinin yolu, sınıf konseptine ilişkin kavrayış geliştirmekten geçer. Çünkü sınıf kategorisi, hem danışanların sorunlarına ilişkin incelikli bir kavrayış geliştirmek hem de toplumsal değişim çabalarına katkıda bulunmak bakımından olanaklar barındırmaktadır. Bu çalışma, neoliberal birikim rejiminin dayattığı iktisadi ve toplumsal koşullarla mücadele ederken güçlendirme kuramı ile eleştirel uygulamanın olası katkılarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Kuramsal/Kavramsal Çerçeve: Esneklik kavramı yaratıcılığı ve yeniliğe olumlu yanıt vermeyi imleyen bir erdem olarak değerlendirilse de emek rejiminin esnekleşmesi, muhtelif tartışmaları bünyesinde barındırır. Esnek çalışma biçimlerini savunanlara göre esneklik, çalışanlara farklı iş yerleri arasında hareket etme yeteneği kazandırmakta, evden çalışma imkânı sunmakta ve çocuklu kadınlar başta olmak üzere emeğiyle geçinen grupları geçmişin kısıtlılıklarından azat etmektedir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Neoliberalizm, Esneklik, Sınıf, Güçlendirme, Eleştirel sosyal hizmet

Kaynak

26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Demir, M. M. (2024). Esnekleşmenin belirsizlikleri karşısında sınıfsal güçlendirme üzerine düşünmek, 26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri / 26.Natıonal social work symposium 2024 "Social work in the age of the new social crisis and uncertainties" abstract book, Ceylan, G. ve Kafes, H. (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.102-103.