Okul öncesi öğretmenlerinin üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilere olan farkındalıklarının arttırılması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Okul öncesi dönemde çocukların her türlü gelişimlerini destekleyen okul öncesi öğretmenlerinin, üstün zekâlı ve yetenekli öğrencileri erkenden tespit edebilmeleri için, bu çocuklar hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar incelendiğinde, çalışmaların çoğu okul öncesindeki öğretmenlerin, üstün zekalı ve yetenekli öğrencilere karşı bilgilerinin arttırılması gerektiğini göstermektedir. Okul öncesi öğretmenlerinin üstün zekalı ve yetenekli öğrencilere karşı bilgilerini ölçmekte olan bir sürü bilimsel çalışma vardır, ancak okul öncesi öğretmenlerinin üstün zekalı ve yetenekli öğrencilere karşı farkındalıklarının(bilgilerinin) artmasını sağlayan çalışma sayısı azdır. Bu nedenle, yapılan bu araştırma ile okul öncesi öğretmenlerinin üstün zekalı ve yetenekli öğrencilere olan farkındalıklarının arttırılması amaçlanmış ve bu durum da çalışmanın özgün değerinin yükselmesine destek olmuştur. Araştırmada ilk önce okul öncesi öğretmenlerinin, üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilere olan bilgilerinin belirlenmesi ve sonrasında araştırmacı tarafından, öğretmenlere uzaktan online olarak verilen eğitim ile, okul öncesi öğretmenlerinin üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilere karşı bilgilerinin (farkındalıklarının) arttırılması amaçlanmıştır. Bunun için araştırmada ‘’Demografik Bilgi Formu’’ ve ‘’Üstün Yetenekliler Eğitimine İlişkin Bilgi Testi’’ (ÜYİBTE) ön test ve son test olarak kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Tuzla ilçesine bağlı resmi ve özel okul öncesi kurumlarında görev yapmakta olan, gönüllü 30 okul öncesi öğretmeninden oluşmaktadır. Betimsel tarama olan bu araştırmanın modeli ise deney öncesi deneysel modeldir. Verilerin analizinde demografik değişkenlere göre öğretmenlerin üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilere karşı, eğitim almadan önceki bilgileri ile, eğitim aldıktan sonraki bilgileri ‘’Üstün Yetenekliler Eğitimine İlişkin Bilgi Testi’’ sorularına verdikleri cevaplara bakılarak, istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek için SPSS23 programı kullanılarak hesaplanmıştır. Okul öncesi öğretmenlerine, araştırmacı tarafından verilen eğitim ise 18.01.2024-28.01.2024 arasındaki tarihlerde, öğretmenlerin uygun olduğu günlerde ve günde 2’şer saat olmak üzere toplamda 9 derste verilmiştir. Araştırma sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin ön test sonuçlarına göre, üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilere karşı bilgilerinin yetersiz olduğu ama aldıkları eğitim sonrasındaki son test sonuçlarına göre, üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilere karşı bilgilerinin (farkındalıklarının) yapılan istatistiksel değerlendirmelere göre p=0,000 şeklinde arttığı belirlenmiştir.
In order for preschool teachers, who support all aspects of children's development during the preschool period, to be able to identify gifted and talented students early, they need to have knowledge about these children. When scientific studies are examined, most of them indicate that the knowledge of preschool teachers about gifted and talented students needs to be increased. There are numerous scientific studies measuring the knowledge of preschool teachers about gifted and talented students, but the number of studies that increase awareness (knowledge) of preschool teachers about gifted and talented students is limited. Therefore, this research aimed to increase the awareness of preschool teachers about gifted and talented students, contributing to the originality of the study. Initially, the research aimed to determine the knowledge of preschool teachers about gifted and talented students, followed by providing remote online training to increase the knowledge (awareness) of preschool teachers about gifted and talented students. For this purpose, the "Demographic Information Form" and the "Knowledge Test on Gifted Education" (KTGE) were used as pre-test and post-test in the research. The study group of this descriptive screening research consists of 30 preschool teachers who volunteered and work in public and private preschool institutions in Tuzla district of Istanbul province during the 2023-2024 academic year. The model of this research, which is experimental before-after model, is descriptive screening. To determine whether there is a statistically significant difference in the knowledge of teachers about gifted and talented students before and after the training according to demographic variables, SPSS23 program was used by examining the answers given by teachers to the questions of the "Knowledge Test on Gifted Education". The training provided by the researcher to preschool teachers was given in 9 sessions between 18.01.2024 and 28.01.2024, on days convenient for the teachers, for a total of 2 hours each day. As a result of the research, it was determined that the knowledge of preschool teachers about gifted and talented students was insufficient according to the pre-test results, but their knowledge (awareness) about gifted and talented students increased statistically according to the post-test results after receiving the training, with p=0.000

Açıklama

Tam Metin / Full Text

Anahtar Kelimeler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Çiftçi, Ç. (2024). Okul öncesi öğretmenlerinin üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilere olan farkındalıklarının arttırılması / Preschool teachers' awareness of gifted and talented preschool students. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.