Preventing violence in health and nursing

Küçük Resim Yok

Tarih

2020

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Violence is a serious social problem in today’s world, as increases in the levels of aggression are detected each year. Each of us has been a victim, a witness, or even a perpetrator. It causes a great deal of mental trauma which impacts people’s lives. According to the Confederation of Independent Bulgarian Union of Health and Medicinal Institutions, about 7.5% of the medical staff was subjected to physical abuse, 71% of which were women. Most often (40.7%), the target of physical abuse are nurses, mostly by the patients. More than one-third of the medical staff were victims of mental violence, mainly verbal harassment and psychological abuse. It is again the nurses who are at the most risk of this type of abuse, a substantial 28% of them, for whom the abuse caused by their superiors arises as part of the administrative part of their occupation. Violence is a highly prominent problem with long-lasting repercussions on the mental health and behaviour of those who conduct it and of those who experience it. The purpose of this research is to document the cases and to propose a mechanism to prevent violence which, when acted upon, will reduce the outbursts of this antisocial behaviour. In order to achieve the intended results, one has to: Raise awareness of the problem at hand among their community. The main message is for people to be mindful not to come across as disparaging towards the victims of abuse. The media is the most appropriate tool for spreading knowledge about abuse among the general public. Include groups, organisations and institutions into the preventative work, which will increase the potential for restricting the problem. This is possible by increasing awareness and involving like-minded supporters of the cause. Encourage prevention which takes a different form when it is discussed with potential victims of abuse. In this regard, individual meetings with the victims can be organised where personalised advice can be shared with them. The social problem of aggression increases every year. The first step towards its resolution is the establishment of good social role models. Prevention is a life-long process which empowers one with decision-taking towards steering them away from the potential of being the target of abuse. This is what we strive for nowadays.
Saldırganlık düzeylerinde her yıl artış tespit edildiğinden, şiddet günümüz dünyasında ciddi bir sosyal sorundur. Her birimiz bir kurban, bir tanık, hatta bir failiz. Bu durum insanların yaşamlarını etkileyen zihinsel travmaya neden olmaktadır. Sağlık Birliği Federasyonu, Bağımsız Bulgar Sağlık ve Tıbbi Kurumlar Birliği Konfederasyonu’na göre, sağlık personelinin yaklaşık% 7,5’i fiziksel % 70’i kadından oluşan grup fiziksel istismara maruz kalmıştır. Çoğu zaman, fiziksel istismarın hedefi çoğunlukla hastalar tarafından % 40.7 oranında hemşirelerdir. Sağlık personelinin üçte birinden fazlası, çoğunlukla sözlü taciz ve zihinsel istismar olmak üzere zihinsel şiddetin kurbanı olmuştur. Yine bu tür bir istismar için en fazla risk altında olan hemşirelerdir, %28 gibi önemli bir kısmı, üstlerinin neden olduğu mesleklerinin idari bölümünün bir parçası olarak ortaya çıkar. Şiddet, onu yürütenlerin ve onu deneyimleyenlerin zihinsel sağlık ve davranışları üzerinde uzun süreli yansımalar bırakan oldukça belirgin bir sorundur. Bu araştırmanın amacı, vakaları açıklamak ve uygulandığında şiddetin önlenmesi için bu anti sosyal davranışın patlamalarını azaltacak bir mekanizma önermektir. Amaçlanan sonuçlara ulaşmak için; Toplulukları arasında eldeki sorunun farkındalığını arttırmak gerekmektedir. Ana mesaj insanların istismar mağdurlarına karşı kötü olmamalı, stigma uygulamamalıdır. Medya, kamuoyunda istismar hakkındaki bilgiyi yaymak için en uygun araçtır. Grupları, örgütleri ve kurumları önleyici çalışmalara dâhil etmek, sorunu azaltma potansiyelini arttırmaktadır. Bu, farkındalığı arttırarak ve buna benzer düşünen destekçilerini dâhil ederek mümkündür. Önleme, potansiyel istismar mağdurları ile tartışıldığında farklı bir biçim alır. Bu bağlamda, kurbanlarla bireysel görüşmeler organize edilebilir, burada kişiselleştirilmiş tavsiyeler onlarla paylaşılabilir. Saldırganlığın sosyal sorunu her yıl artmaktadır. Çözüme doğru ilk adım, iyi sosyal rol modellerinin oluşturulmasıdır. Korunma, çalışanları istismarın hedefi olma potansiyelinden uzaklaştırmaya yönelik yapılan çalışmalardan biridir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

International Faculty of Nursing Student Congress 2020

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Vitanova, K., Racheva, K. ve Osman, G. (2020). Preventing violence in health and nursing / Sağlık ve hemşirelikte şiddetin önlenmesi. International Faculty of Nursing Student Congress 2020, Maltepe Üniversitesi. s. 84-85.