Values and knowledge articulated discussion ın education for practice of nurses: an academic approach towards the respect for the difference(s)

Küçük Resim Yok

Tarih

2020

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Nursing education has the complex global aim to prepare students to assure autonomous and interdependent interventions in multidisciplinary contexts, caring for people with their own individuality, singularities and different forms of reacting to healthcare, to healthcare professionals or all conditions that may be present in this interaction. And, according to the OSHA guidelines 2, those reactions can be violent or agitated behaviours when the patients are experiencing pain, devastating prognoses, unfamiliar surroundings or disease progression, namely most of the situation’s patients encounter within a healthcare facility. For this, Educators have a responsibility to prepare future nurses with the necessary competencies to face these situations. For so, the constructivist didactical tool VaKE was implemented to develop a reflexive approach integrated into a Nursing Theoretical Unit that prepares students for their first clinical care internship. By permitting a combinate discussion of knowledge and values (life, trust, respect, loving, forgiveness, human dignity, i.e.) using proposed cases in a safe environment. This strategy allows students to focus on discussions where classmates emerge as persons, not mates, with values and beliefs; or impersonate a relative who has closely lived a situation very similar to the one described in the case, and manage to put themselves in the position of the aggressor, explaining their feelings when they felt like attacking the professionals who were caring for their family member. Students’ assess the process as promoter of the development of interpersonal skills, mainly in increasing the ability to accept the perspective of the “other” in situations that identify as moments of reflection in the search for the diversity of possible interventions that promote interpersonal and empathic relationship, prevent conflicts and contribute to improve quality of care.
Hemşirelik eğitimi, öğrencileri; çok disiplinli konularda otonom ve birbirlerine bağlı aracılar olmaya, kendi kişilikleriyle insanlara değer vermeye, sağlık hizmetine öznel ve farklı formlarda reaksiyonlar gelmesine, profesyonellere ya da mevcut etkileşimdeki herhangi bir kondisyonda sağlık hizmeti sunabilmeye hazırladıklarından emin olmak için karmaşık ve küresel bir amaç güder. OSHA (Occupational Safety and Health Administiration) tarafından belirlenen kılavuza göre; bahsi geçen reaksiyonlar, hasta acı çekiyor, yıkıcı bir haber almış, alışmadığı bir çevrede vb. (Sağlık tesislerinde hastanın başına gelebilecek herhangi bir durumda) ise şiddete meyilli veya huysuz davranışlar şeklinde olabilir. Bu yüzden, eğitmenlerin, hemşire adaylarını bu gibi durumlarla yüzleşebilmeleri için gerekli yetkinliklerle hazırlama sorumlulukları vardır. Bunun için de yapılandırıcı eğitim aracı VaKE (Values and Knowledge Education), öğrencileri ilk klinik bakım stajına hazırlamak adına refleksif bir yaklaşım entegre edilmiş Teorik Bakım Ünitesi geliştirmesi için yürürlülüğe girdi. Bu ünite, öğrencileri; güvenli bir ortamda, verilen bir vakada, bilgi ve değerlerin (yaşam, güven, saygı, sevgi, affedicilik, insan haysiyeti...) birleşiminden oluşan bir tartışma ortamına el vererek hazırlamayı hedefler. Bu strateji, öğrencilerin sınıf arkadaşı değil de değerleri ve inançları olan birer birey olarak ya da verilen vakaya benzer bir durumu tecrübe etmiş bir yakınını canlandırarak, kendilerini saldırganın yerine koymalarına ve aile üyelerine bakım yapan profesyonellere saldırdıklarını düşündükleri zamanki hislerini açıklamaya odaklanmaları için olanak sağlar. Öğrenciler, süreci kişilerarası yetenekleri geliştirmeyi destekleyici olarak değerlendiriyor. Süreç özellikle “diğer” kişinin, kişilerarası ve empatik ilişkileri geliştirmek için çeşitli müdahaleler ararken, dışavurum anı olarak tanımlanan anında bakış açısını kabullenme becerisini artırıyor. Süreç ayrıca çatışmaları önlüyor ve bakım kalitesinin artmasına katkı sağlıyor.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

International Faculty of Nursing Student Congress 2020

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Pinto, M.R. ve Caseiro, H. (2020). Values and knowledge articulated discussion ın education for practice of nurses: an academic approach towards the respect for the difference(s) / Değerler ve bilgi hemşirelerin alıştırmaları için eğitimde açıkça söylemli tartışma: farklılıklar için saygıya akademik bir yaklaşım. International Faculty of Nursing Student Congress 2020, Maltepe Üniversitesi. s. 92-93.