Erken çocuklukta serebral palsi'li ve otistik çocuk annelerinin ebeveyn stres düzeylerinin yaşam doyumları ile ilişkisinin incelenmesi

Küçük Resim Yok

Tarih

2010

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Ebeveynlik rolü; anne baba çocuk iliskisinde kültüre baglı olarak bağlanma, disiplin, eğitim, genel refah, koruma, sorumluluk ve duyarlılık unsurlarını birlestirerek anne ve babanın sergilemek zorunda olduğu görevlerdir. Ebeveynlik anne ve baba açısından baslı basına bir stres kaynagı iken engeli olan bir çocuğa ebeveynlik yapmak daha fazla stres ve kaygı yaratmaktadır. Bu arastırmada, serebral palsili çocuga sahip anneler ile otistik çocuga sahip annelerin ebevenlik stres düzeylerinin yasam doyumları ile iliskisi incelenmistir. Annelerin ebeveynlik stresi; ebeveyn sıkıntısı, ebeveyn-çocuk iliskisinde bozulma ve zor çocuk alt gruplarında incelenmis ve engel durumuna baglı olarak ebeveynlik stresine ve yasam doyumuna etkisi arastırılmıstır. Arastırmanın örneklemini ?stanbul ili Kadıköy ve Atasehir ilçesinde bulunan özel rehabilitasyon merkezlerine devam eden, erken çocukluk döneminde serebral palsi (n= 50) ve otizm(n =48) tanısı almıs çocukların anneleri olusturmustur. Arastırmada annelerin sosyodemografik bilgilerini almak için arastırmacı tarafından Aile Bilgi Formu gelistirilmis ve annelerin kendilerinin doldurması istenmistir. Ebeveyn stresini ölçmek için Ebeveyn Stres ?ndeksi–Kısa Form ( ES?- KF) ve yasam doyumunu ölçmek için Yasam Doyum Ölçegi ( YDÖ) kullanılmıstır. Arastırmada istatistiksel analizler SPSS 16.0 For Windows paket programı ile yapılmıstır. Verilerin degerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama, standart sapma) yanı sıra ikili grupların karsılastırmasında bagımsız örneklem t testi, Mann Whitney U testi ve iliski katsayılarının hesaplanmasında Pearson korelasyon analizi kullanılmıstır. Sonuçlar, anlamlılık p<0,05; p<0,01 ve p<0,001 düzeyinde degerlendirilmistir. Arastırma sonuçlarına göre; Serebral palsi’li ve otistik çocukların annelerinde ebeveyn stres düzeyleri yüksek ve ebeveyn stresi ile yasam doyumları arasında negatif yönlü ve çok anlamlı bir iliski bulunmustur. Ebeveynlik stresi ile annelerin sosyodemografik özelliklerinden yas, medeni durum, çalısma hayatı ve çocuk sayısı arasında anlamlı bir iliski bulunmamıstır.
The role of parenting is a task that the mother and the father have to perform, depending on the culture, typically incorporates the elements of bonding, discipline, education, general welfare and protection, responsivity, and sensitivity in the parent part of a parent child relationship. While Parenting in itself causes to stress for mothers and fathers, the stress level may increases according to the child’s disability In this research, the relationship between the levels of parenting stress and the life satisfaction of mothers who have a child with cerebral palsy and mothers who have a child with autism has been investigated. The factors of parenting stress among mothers were analyzed in three subscales; Parenting Distress (PD), Parent-Child Dysfunctional Interaction (PCD-I) and Difficult Child (DC). This research has also focused on how the level of disability affects Parenting Stress and Life Satisfaction of mothers. The subjects of the study consisted of mothers with children in early childhood diagnosed with cerebral palsy (n=50) and autism (n=48) who attend the private rehabilitation centers in the district of Kadikoy and Atasehir, Istanbul. The Parenting Stress Index- Short Form was used to measure parental stress and The Satisfaction with Life Scale was used to measure life satisfaction. In addition, The Family Information Form was developed by the researcher to collect the socio-demographic data of mothers. The statistical analysis was conducted with SPSS 16.0 for Windows package program. The data analysis was made by using independent sample t test and Mann Whitney U test in order to compare of two groups as well as Descriptive Statistical Methods (mean, standard deviation).Pearson correlation analysis was used to calculate correlation coefficients. The results were interpreted of p <0.05, p <0.01 and p <0.001 significance level. The results of the present study show that there is a high level of Parenting Stress in mothers of children with cerebral palsy and autism, and also a very significant negative relationship was found between parenting stress and life satisfaction. On the other hand, the relationship between Parenting stress and mothers' socio-demographic characteristics of age, marital status, and number of children was no significant.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Erken Çocukluk, Serebral Palsi, Otizim, Ebeveyn stresi, Yasam doyumu, Early childhood, Cerebral Palsy, Autism, Parenting Stress, Life satisfaction

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Gülaldı, D. (2010). Erken çocuklukta serebral palsi'li ve otistik çocuk annelerinin ebeveyn stres düzeylerinin yaşam doyumları ile ilişkisinin incelenmesi / A Study of relationship between the level of parenting stress and the life satisfaction of mothers who have a child with cerebral palsy and autism in early childhood (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.