Lisansüstü öğrenim ve araştırma düşüncesi modeli

Küçük Resim Yok

Tarih

2013

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Sakarya Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Yükseköğretimin, üniversitenin teori ve pratik, öğrenim ve araştırma geliştirme çalışmalarının toplam etkinliği ve verimliliği bir aşamadan sonra lisansüstü öğrenim ve araştırma çalışmaları düşüncesine, yapısal etkinliklerine, verimliliklerine bağlı bulunduğu gözlenmektedir. Lisansüstü öğrenim araştırma çalışmaları daha çok teorik, deterministik, analitik ve sentetik akıl yürütmeleri ile olgular ve yöntemler temelli, süreçler amaçlı araştırmalara, yeni çözümleme ve uygulamalara odaklandıkları gözlenmektedir. Çalışma bu gözlem bağlamında lisansüstü yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası öğrenim ve araştırma çalışmalarını işlevleri ile açıklamaya odaklandı. Genelde deterministik, analitik, sentetik, teorik ve sistematik olarak düzgün sorun tanımlama ve çözümleme odaklı açıklamaları temel aldı. Teoremlerin, süreçlerin ve ilişkilerinin algısı, temel gereksinimleri sezme, analiz ve sentez akıl yürütmeleri çerçevesinde belirsizlikleri, bilinmeyenleri belirli duruma getirme, tanımlama süreçleri olarak ele aldı. Çalışma yüksek lisansın bir sürece, yönteme ilişkin sorunu farklı varsayımlar, etkenler, değişkenler ile yöntemlerin özgün özel uygulama, çözümleme farklılıklarını araştırdı, açıkladı. Bilinen bir yöntemin yeni bir alana uygulanması yanı sıra daha önce uygulanmış bir alana farklı özgün biçimlerde uygulamalarını ele aldı. Aynı yönde doktora öğrenimi ve araştırma çalışmasını, süreçlere ilişkin bir sorunun tanımı ve çözümü için yeni varsayımların ileri sürülmesi ve kanıtlanması çerçevesinde tanımlamaları verdi. Olgular, oluşumlar ve ana etkenler ile daha detaylı ve daha geniş özgün yöntemler tanımlama, çözümleme yöntemleri odaklı ele aldı. Aynı yönde doktora sonrası öğrenim ve araştırma çalışmalarını işledi; bilimde somut teorik eksikliklerini belirleme ve yenilik getirme, yeni bir teorem, ilke, yasa ortaya koyma; bu teoremi, ilkeyi kanıtlama, kanıtlama için yeni yöntemler geliştirme araştırmaları bağlamında saptamalara yöneldi. Süreçlerde analitik ve sentetik çıkarımları; daha ileri tümevarım, teoriler ve yöntemler geliştirme araştırmaları kapsam ve sınırlarını belirtti.
The productivity of higher education system education system, at first, depends on the productivity of the graduate, postgraduate education and training activities. So this study’s goal is to bring out the productivity problems and models of these educations and training programs activities at higher education systems. The graduate, postgraduate education and training formed as the master science, doctoral and post doctoral science education and training. These educations provide the obtaining of theories, methodology and plans. According to this goal, at first, the methodological decision approach is researched to improve functional relationship, activities and projects in the postgraduate education and training which contains higher technical and vocational training, undergraduate and graduate education activities. The graduate, postgraduate education and training system also carries out studies such as basic scientific research, applied and development research activities depending on the changing technique and socio-economic conditions in countries. At last, the final long term results and applications of these education and training programs, that are providing the productivity in sectors, are explained with the changing innovative technology and socio-economic conditions.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Lisansüstü öğrenim, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası öğrenim ve araştırma, verimlilik modeli, Productivity, systems of graduate and postgraduate education, models of the training and researching

Kaynak

VI. Ulusal Lisansüstü Eğitim Sempozyumu

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Özen, S. (2013). Lisansüstü öğrenim ve araştırma düşüncesi modeli / The model of graduate, postgraduate education and researching concepts. VI. Ulusal Lisansüstü Eğitim Sempozyumu. s. 111-123.