Modern-gündelik yaşam ve tüketim pratiklerine eleştirel yaklaşımlar

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 United States

Modern-gündelik yaşam algısının toplumu oluşturan sınıfların üyelerinde nasıl farklılaştığının anlaşılabilmesi demek o toplumun yapısını anlayabilmek demektir. Birey(ler)in gündelik yaşam algısının ne olduğu kendisini tüketim alışkanlıklarında ele verir. Öyle ki, gündelik yaşam tarzı sadece sosyolojik boyutta bir değişime işaret etmekle kalmaz; felsefi anlamda toplumu oluşturan bireylerin zaman ve mekân algıları ile değişim, gelecek kaygısı, değerlerin duyumsanması gibi temalarda da nasıl farklılaştığının ipuçlarını verir. Dolayısıyla modern-gündelik yaşamın yeni yüzünü oluşturan bitmek bilmez bilinçsiz değişim talepleri ve tüketim döngüsünün yarattığı yapay ihtiyaçların sanal dünyası sosyolojik olduğu kadar felsefi sorunlar da içermektedir. Çalışmamızda modern-gündelik yaşama ve tüketim pratiklerine eleştirilerini yönelten isimlerden Kracauer, Lefebvre, Slater, Veblen, De Certeau, Bauman’nın görüşlerine yer verilmiştir. Eleştirel düşüncenin bu önemli isimleri, pratiği eleştirirken teorinin nerede durduğunun, gündelik yaşam kurgularımızda ve insanlığın geleceği açısından ne türden tartışmaların etkili olabileceğinin örneklerini vermektedirler.

Gündelik yaşam, tüketim, yaratıcılık ve kimlik, modern zaman ve mekân algısı, bireyselleşme

Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi

Sarı, Ö. ve Önkal, G. (2007). Modern-gündelik yaşam ve tüketim pratiklerine eleştirel yaklaşımlar / The critcial approaches to modern-daily life and consuming practices. Maltepe Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi. 1(2), s. 63-77.