Fenomenal bilinç sorununun çözümüne yönelik felsefi bir soruşturma

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Antikçağdaki ruh sorgulamalarından bugüne dek zihin felsefesinin temel konularından olan bilinç, çağdaş zihin felsefesinde fenomenal bilinç soruşturmaları olarak özel bir konuma sahiptir. Fenomenal bilinç sorunu çerçevesinde ise materyalizm (maddecilik) ve düalizm (ikicilik) arasındaki çekişmeler devam etmektedir. Fenomenal bilinç sorununun günümüzün zihin felsefesindeki yeri ise dilbilim, bilişsel bilimler ve davranışsal psikoloji gibi çalışma alanlarında edindiği yer ile önem kazanmaktadır. Materyalist yaklaşımların önde gelenlerinden fizikalist teoriler, fenomenal bilinç sorunu bağlamındaki sorgulamalar karşısında argümanlarını sağlamlaştırmak zorunda kalmaktadır. Özünde zihin-beden ilişkisi üzerine olan bu sorgulamanın düalist soruları günümüzün fonksiyonalist (işlevselci) teorisini de zor durumda bırakmaktadır. Bilincin fenomenal yanının günümüzün bilimsel temellendirmeleri ile incelenebilir olup olmadığına ilişkin sorular, beraberinde evrenin de tamamen mutlak olarak fiziksel olup olmadığı ile ilgili sorgulamalara yol açmaktadır. Bu çalışmada, fenomenal bilinç sorununun 1974’te ilk kez ortaya konduğu yarasa tartışması ile başlayan soruşturmanın günümüzün çağdaş zihin felsefesinde geldiği nokta saptanmaya çalışılmaktadır.
Consciousness is one of the basic subjects of the philosophy of mind from the soul inquiries in antiquity to today and it has taken a separate place in contemporary philosophy of mind as phenomenal consciousness investigations. Conflicts between materialism and dualism continued within the framework of the phenomenal consciousness. The problem of phenomenal consciousness has gained its importance in today’s philosophy of mind with its place in fields such as linguistics, cognitive sciences, and behavioral psychology. Physicalist theories, one of the leading materialist approaches, have had to solidify their arguments in the face of the phenomenal consciousness problem. The dualist questions of this inquiry on the mind-body relationship have left functionalist theory today in a difficult position. Questions about whether the phenomenal aspect of consciousness can be studied with today's scientific foundations lead to questions about whether the universe will also be completely physical. The present study aimed to determine the point reached in today’s contemporary philosophy of mind, which started with the Bat Argument, in which the problem of phenomenal consciousness was first introduced in 1974.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Fenomenal bilinç, Niteler (qualia), Özbilinç, Birinci-tekil-kişi perspektifi, Fenomenal bilinç sorunu, Phenomenal consciousness, Qualia, Self-consciousness, First-person perspective, The problem of phenomenal consciousness

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Yılmaz, M. R. (2021). Fenomenal bilinç sorununun çözümüne yönelik felsefi bir soruşturma / A philosophical inquiry towaeds the solution of the phenomenal consciousness problem (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.