Tek insizyonlu laparoskopik (TİL) apandektomide başlangıç tecrübemiz

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Amaç: Akut apandisit, günlük uygulamada en sık karşılaşılan cerrahi hastalıkların başında gelir. Konvansiyonel laparoskopiye göre daha minimal invazif bir yöntem olan tek insizyonlu laparoskopik cerrahi, son zamanlarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu çalışmada tek insizyonlu laparoskopik apandektomide edindiğimiz tecrübeyi paylaştık. Gereç ve Yöntem: Nisan 2010 – Nisan 2012 tarihleri arasında kliniğimizde, toplam 15 tek insizyonlu laparoskopik (TİL) apandektomi gerçekleştirdik. SILS (Single incision laparoscopic surgery) port (Covidien) direkt görüş altında göbekten batın içine yerleştirildi. Açı verilebilir endograsper, endodisektör ile apandiks ortaya konuldu. Apandektomi materyali SILS port ile birlikte göbekten çıkarıldı. Ameliyat süresi, ağrı skoru, hastanede kalış süresi ve komplikasyonlar kayıt altına alındı. Bulgular: Hastaların 11'sı (% 73) erkek, 4'ü (% 27) kadın idi. 1 hastada (% 6) 3 port laparoskopiye dönüldü. Ortalama yaş 35,25 (28-43)±7,36 yıl ortalama vücut kitle indeksi 30,75 (23-41)±8,34 kg/m2 idi. Anestezi skoru 1,25(1-2)±0,5 idi. Ortalama ameliyat süresi 59,33(40-90)±19,09. dakikaydı. Ameliyat sırasında ve sonrasında komplikasyonla karşılaşılmadı. Tüm hastalar ameliyat sonrası 24.saatte taburcu edildi. Ortalama ağrı skoru 2 (1-3) ±0,81 idi. Sonuç: TİL apandektomi, 3 port laparoskopik apandektomi kadar etkin bir yöntemdir. Laparoskopik cerrahi konusunda tecrübeli ellerde uygulandığında güvenli bir girişimdir. Erken dönem tecrübemizde, mükemmel kozmetik sonuçlar elde ettik, ancak yararlar, ağrı düzeyi ve iyileşme açısından daha geniş serilere ve prospektif çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Aim: Acute appendicitis is one of the most commonly encountered surgical problems in everyday practice. Single-incision laparoscopic operations have recently emerged as a less invasive alternative to conventional laparoscopy. The aim of this study was to describe our initial experience with single-incision laparoscopic appendectomy. Patients and methods: Between April 2010 – April 2012, we performed 15 single incision laparoscopic appendectomy in our clinic. SILS port (Covidien) was inserted under direct vision into the peritoneal cavity. Appendix was dissected with articulated endograsper and endodissector. Appendectomy was performed and appendix removed from umbilicus with SILS port. Outcome measures include operative morbidity, operative time, pain score, hospital stay. Results: Eleven of patients (73%) were men, four (27%) were women. Conversion to open surgery were required for one case. The mean age was 35,25 (28- 43)±7,36 years and mean body mass index was 30,75 (23-41)±8,34 kg/m2. Anestesia score was 1,25(1- 2)±0,5 and mean operating time was 59,33(40- 90)±19,09 minutes. No intraoperative or postoperative complications were encountered. Conclusion: Single incision laparoscopic appendectomy is an effective alternative to standard three -incision laparoscopic appendectomy in selected patients. This early experience suggests that outcomes are comparable to standard laparoscopic surgery but with improved cosmesis, however, a larger series is necessary to confirm these findings and to determine if there are any benefits in pain or recovery.

laparoskopi, apandektomi, SILS, laparoscopy, appendectomy, SILS

Maltepe Tıp Dergisi

Deveci, U., Altıntoprak, F., Kapaklı, S., Manukyan, M., Atasoy, M. M., Yener, N., Selvi, O. ve Kebudi, A. (2013). Tek insizyonlu laparoskopik (TİL) apandektomide başlangıç tecrübemiz / Initial experience with eingle-incision laparoscopic (SILS) appendectomy. Maltepe Tıp Dergisi. 5(2), s. 21-25.