Sosyal hizmetlerin yaşlanan Türkiye’ye uyum süreci: Geleceğe yönelik bir değerlendirme

dc.authorid0000-0002-8638-9752
dc.contributor.authorAygüler, Edip
dc.date.accessioned2025-01-13T07:12:48Z
dc.date.available2025-01-13T07:12:48Z
dc.date.issued2024
dc.departmentFakülteler, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü
dc.description.abstractAmaç ve Kapsam: Türkiye'de yaşlı nüfus artmakta, ortalama yaşam süresi uzamakta ve bu durum toplumsal yapıda önemli değişikliklere neden olmaktadır. Geleneksel aile yapısının çözülmesi, enformel desteğin zayıflamasıyla birlikte yaşlı nüfusun yalnızlık, yoksulluk ve bakım sorunları daha belirgin hale gelmektedir. Derleme niteliğindeki bu çalışmada da sosyal hizmetin, Türkiye'nin hızla yaş alan nüfusa nasıl uyum sağlaması gerektiği ile bu duruma yanıt olarak ne tür müdahaleler ve politikaların geliştirilmesi gerektiği irdelenmektedir. Kuramsal/Kavramsal Çerçeve: Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan verilere göre Türkiye’de yaşlı yetişkin nüfus miktarı son beş yılda %21,4 artarak 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaşmış ve yaşlı yetişkin nüfusun genel nüfus içerisindeki oranı %10'u geçmiştir. Buna ek olarak yaşlı yetişkin nüfus oranının 2030 yılında %12,9’a ve 2040 yılında %16,3’e çıkacağı öngörülmüştür. Ayrıca ortalama yaşam beklentisinin 77.5 yıla yükseldiği ve yaklaşık her beş yaşlı yetişkinden birinin yaşamına yalnız devam ettiği belirtilmiştir. Bu veriler sağlık ve bakım hizmetlerine gereksinimi olan, yaşamında sosyal izolasyon ve yalnızlığa maruz kalan yaşlı yetişkin sayısının arttığı ve ileride daha hızlı bir şekilde artacağı anlamına gelmektedir. Bunun nedeni yaşlı yetişkinlerin eskiye nazaran daha uzun yaşamaları ile toplum yapısının değişmesi, modern kent yaşamı vb. nedenlerden ötürü geleneksel dayanışma mekanizmalarından faydalanamamalarından kaynaklanmaktadır. Bu durum sosyal hizmetin, hak temelli bir anlayış ve insan hakları, farklılıklara saygı, ortak sorumluluk ve sosyal adalet ilkeleri doğrultusunda yeni hizmet modelleri oluşturmaya yöneltmektedir. Sonuç: Türkiye hızlı bir demografik değişim süreci geçirmektedir. Ortalama yaşam süresi, yaşlı yetişkin nüfus oranı ve nüfus miktarı düzenli bir şekilde artmaktadır. Bu durum sosyal hizmet meslek ve disiplini açısından oldukça zorlayıcıdır. Bunun nedeni temel müracaatçı gruplarından biri olan yaşlı yetişkin nüfusun ve aynı zamanda bu nüfusun gereksinimlerinin artmasından kaynaklanmaktadır.
dc.identifier.citationAygüler, E. (2024). Sosyal hizmetlerin yaşlanan Türkiye’ye uyum süreci: Geleceğe yönelik bir değerlendirme, 26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri / 26.Natıonal social work symposium 2024 "Social work in the age of the new social crisis and uncertainties" abstract book, Ceylan, G. ve Kafes, H. (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.104.
dc.identifier.isbn978-605-2124-71-0
dc.identifier.startpage104
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/13234
dc.language.isotr
dc.publisherT.C.Maltepe Üniversitesi
dc.relation.ispartof26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri
dc.relation.publicationcategoryKitap - Ulusal
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectYaşlanma
dc.subjectYaşlılık ve Sosyal Hizmet
dc.subjectYaşlanma ve Sosyal hizmet
dc.subjectYaşlılık Dönemi
dc.subjectYaşlılara Yönelik Hizmetler
dc.titleSosyal hizmetlerin yaşlanan Türkiye’ye uyum süreci: Geleceğe yönelik bir değerlendirme
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Edip Aygüler.pdf
Boyut:
1.28 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed to upon submission
Açıklama: