Su, çay ve kahve tüketiminin antropometrik ve biyokimyasal değerler üzerine etkisi

Küçük Resim Yok

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C. Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Giriş ve Amaç: Su, çay ve kahvenin vücudumuz üzerindeki etkileri her zaman merak konusu olup sağlığa yararları ve zararları onlarca yıldır incelenmektedir. Su canlılığın herşeyidir ve vücudumuzdaki her türlü biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde rol oynar. Çay ve kahve ise tüm dünyada sudan sonra en sık tüketilen içeceklerdir. Çay antioksidan ve zengin polifenolik madde içerme özelliği ile kahve ise içerisinde bulunan kafein, klorojenik asit ve diperten alkol aracılığı ile sağlık üzerine etkilere sahiptir. Biz de bu çalışmamızda su, çay ve kahve tüketiminin biyokimyasal ve antropometrik değerler üzerindeki etkisini incelenmeyi amaçladık. Materyal-Metod: Çalışma Mayıs 2021- Mayıs 2022 tarihleri arasında Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Check-up Polikliniği’ne başvurmuş 18-90 yaş arası bireyler ile yapılmıştır. Bireylerin günlük içtikleri su, yeşil çay, siyah çay, kahve miktarları ile biyokimyasal ve vitamin değerleri, hepatosteatoz dereceleri, dışkılama alışkanları, kan basınçları ve Biyoelektrik İmpedans Analizi ile yapılmış antropometrik ölçüm değerleri hasta dosyalarından kaydedilmiştir. Verilerin analizi SPSS 24 paket programı kullanılarak yapılmış, istatistiksel olarak anlamlılık düzeyi p<0.05 kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 49.57± 13.73 yıl, %49.1’i kadındı. Katılımcılar günde ortalama 1.58±0.75 litre su, 0.44±0.84 bardak yeşil çay, 4.34±3.78 bardak siyah çay ve 1.59±1.47 bardak kahve tüketmekteydi. Çay tüketimindeki artış ile açlık plazma glukozu, açlık insülini, trigliserit, HbA1c, HOMA-IR değerlerinde, bel çevresi, VKİ, vücut yağ oranı, iç yağlanma oranı, vücut yağ kütlesinde artış, HDL kolesterolünde ve vücut sıvı oranında azalma saptanmıştır. Fazla kahve tüketenlerin vücut yağsız kütlesi, vücut kas kütlesi ve BMH içmeyenlere göre daha fazla saptanmıştır Su tüketimi BUN, AST, ALT değerleri ile istatistiksel anlamlı ilişkili saptanırken su tüketimindeki artış diğer biyokimyasal ve antropometrik değerlerde istatistiksel anlamlı bir farka neden olmamıştır. Yeşil çay tüketimi ile biyokimyasal ve antropometrik değerler arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çay tüketimi ile obezite ile ilgili antropometrik ve biyokimyasal değerler arasında doğrusal ilişki saptanmış, yağ yakımına etkisi olabileceğini düşündüğümüz kahvenin ise bakılan bu parametrelerle ilişkisi saptanmamıştır. Bu sonucun günlük sosyalleşme buluşmaları esnasında çay ve kahve eşliğinde abur cubur tüketimi ve ağır karbonhidrat veya yağ içerikli yemeklerden sonra fazla çay içimi nedeniyle olabileceği düşünülmüştür. Çalışmamızın kesitsel yapısı su, çay ve kahvenin aynı birey tarafından diğer karıştırıcı faktörlerin etkisi ortadan kalktığında vücutta ne etkiler yaratacağını görmemize olanak sağlamamaktadır, bunu sağlayabilecek prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Introduction and aim: The effects of water, tea and coffee on our bodies have always been a matter of curiosity, and their health benefits and damages have been studied for decades. Water plays an important role in the occurance of all kinds of biochemical reactions in our body. Tea and coffee are the most commonly consumed drinks except water worldwide. Tea has several effects on health with its antioxidant and rich polyphenolic substance content, while coffee may have effects on health through caffeine, chlorogenic acid and diperthene alcohol. In this study, we aimed to examine the effects of water, tea and coffee consumption on biochemical and anthropometric values. Material-Method: The study was conducted with individuals between the ages of 18-90 who applied to Maltepe University Medical Faculty Hospital check-up outpatient clinic between May 2021 and May 2022. The amount of water, green tea, black tea, coffee consumed by the individuals daily, biochemical and vitamin values, hepatosteatosis degrees, defecation habits, blood pressures and anthropometric measurement values made by Bioelectrical Impedance Analysis were recorded from the patient files. The analysis of the data was made with the SPSS 24 package program, and the statistical significance level was accepted as p<0.05. Results: The mean age of the participants was 49.57±13.73 years, 49.1% were women. Participants consumed an average of 1.58±0.75 liters of water, 0.44±0.84 glasses of green tea, 4.34±3.78 glasses of black tea, and 1.59±1.47 glasses of coffee per day. With the increase in tea consumption, a statistically significant increase was found in fasting plasma glucose, fasting insulin, triglyceride, HbA1c, HOMA-IR values, waist circumference, BMI, body fat ratio, internal adiposity, body fat mass and a statistically significant decrease was found in HDL cholesterol, body fluid ratio. Body lean mass, body muscle mass and BMR were found to be higher in those who consume more coffee. While water consumption was found to be statistically significantly correlated with BUN, AST, ALT values, the increase in water consumption did not cause a statistically significant difference in other biochemical and anthropometric values. No statistically significant relationship was found between green tea consumption with biochemical and anthropometric values. Conclusion: A lineer relationship was found between tea consumption and anthropometric and biochemical values related to obesity, while coffee, which we think may have an effect on fat burning, was not found to be associated with these parameters. It is thought that this result may be due to consumption of junk food with tea and coffee during daily socialization meetings and excessive tea drinking after meals with heavy carbohydrate or fat content. The cross-sectional structure of our study does not allow to see what effects water, tea and coffee will have on the body when the effect of other confounding factors is eliminated by the same individual, prospective studies are needed to provide this.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Antropometrik parametreler, Çay, Kahve, Su, Anthropometric parameters, Coffee, Tea, Water

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Arslan Çelik, B. (2023). Su, çay ve kahve tüketiminin antropometrik ve biyokimyasal değerler üzerine etkisi / The effect of water, tea and coffee consumption on anthropometric and biochemical values. (Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi). Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, İstanbul.