Algılanan stres, bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve yeme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi

dc.contributor.advisorBahtiyar, Başak
dc.contributor.authorLeblebicioğlu, Müge
dc.date.accessioned2024-07-12T22:14:45Z
dc.date.available2024-07-12T22:14:45Z
dc.date.issued2018-09en_US
dc.date.submitted2018en_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı algılanan stres, bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve yeme tutumları arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Araştırmanın örneklemi Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde yaşamını sürdüren 322’si kadın (% 75.4), 105’i erkek (% 24.6) olmak üzere toplam 427 kişiden oluşmaktadır. Katılımcıların yaşları 18-45 aralığında değişmektedir (Ort = 28.54, SS = 6.70). Çalışmada veri toplama amacıyla Demografik Bilgi Formu, Hollanda Yeme Davranışları Ölçeği, Algılanan Stres Ölçeği, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği, Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği, Yeme Tutumu Testi, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Grup karşılaştırmalarına yönelik analiz sonuçlarında, normalin üstünde vücut kitle indeksine sahip olan katılımcılarda, diğerlerinden daha fazla depresif belirti düzeyi, duygusal yeme örüntüsü ve bozuk yeme tutumu belirlenmiştir. Bununla birlikte, duyguların, bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin ve algılanan stresin vücut kitle indeksine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı ortaya konmuştur. Çalışmada ayrıca, katılımcıların duygusal yeme davranışı ve bozuk yeme tutumlarını yordayan faktörler incelenmiştir. Araştırma sonucuna göre, işlevsel olmayan bilişsel duygu düzenleme stratejilerinden özellikle kendini suçlama bütün bozuk yeme tutumları ve duygusal yeme ile pozitif yönde ilişkilidir. Ayrıca negatif duygunun duygusal yeme davranışı için bir risk faktörü olabileceği ortaya konmuştur. Son olarak, duygusal yemeninde, bozuk yeme örüntüsü, şişmanlık kaygısını ve diyet yapma eğilimini anlamlı olarak yordamıştır. Çalışmanın sonuçları ilgili literatür çerçevesinde değerlendirilmiş ve çalışmanın klinik doğurguları ile gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.en_US
dc.description.abstractThe aim of the current study is to examine associations among perceived stress, cognitive emotional regulation strategies and eating attitudes. Study was carried out with 427 adult participants living in Turkey. 322 of participants are women (% 75.4) and 105 them are men (% 26.6). The age of the participants was ranged between 18 and 45 (M = 28.54, SS = 6.70). Demographic Information Form, Dutch Eating Behavior, Perceived Stress Scale, Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Positive and Negative Affect Schedule, Eating Attitudes Test, Beck Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory have been administered in data collection. The results of the group comparison revealed that individuals with high body mass index tentedto report higher depression, emotional eating and maladaptive eating attitudes. On the other hand, affect, cognitive emotional regulation strategies, anxiety and stress did not differ based on body mass index. Current study also examined the predictors of emotional eating behaviour and disordered eating attitudes. According to the results, self-blame, as a maladaptive emotional regulation strategy was found to be positively associated with all disordered eating attitudes and emotional eating behaviour. In addition to that, negative affect was found to be important risk factor in emotional eating pattern. Finally, the findings revealed that emotional eating significantly predicted disordered eating, weight concern and food restrictions. The results of the study have been discussed in the light of relevant literature; clinical implications and of the study, suggestions for future research have been provided.en_US
dc.identifier.citationLeblebicioğlu, Müge (2018). Algılanan stres, bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve yeme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi / The association among perceived stress, cognitive emotional regulation strategies and eating attitudes (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/10063
dc.institutionauthorLeblebicioğlu, Mügeen_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherMaltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.snmzKT0071en_US
dc.subjectalgılanan stresen_US
dc.subjectbilişsel duygu düzenlemeen_US
dc.subjectyeme tutumuen_US
dc.subjectduygusal yemeen_US
dc.subjectperceived stressen_US
dc.subjectcognitive emotion regulationen_US
dc.subjecteating attitudeen_US
dc.subjectemotional eatingen_US
dc.titleAlgılanan stres, bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve yeme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeThe association among perceived stress, cognitive emotional regulation strategies and eating attitudesen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Müge_Leblebicioğlu_ALGILANAN STRES, BİLİŞSEL DUYGU.pdf
Boyut:
1.45 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text