İnfertil hastaların yönetiminde IVF/ICSI/ET öncesi histeroskopik endometrial injüri ve histeroskopik polipektominin reprodüktif sonuçlar ile ilişkisi

Küçük Resim Yok

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C. Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Endoskopik yaklaşımlardan histeroskopi, infertilite yönetiminde sıklıkla kullanılan minimal invaziv bir tekniktir. Embriyo transferi için ideal bir endometrium hazırlığının in vitro fertilizasyon (IVF) başarısını artıran faktörlerden olduğu bilinmektedir. Dolayısı ile uterus ve endometriumun histeroskopik olarak değerlendirilmesi ve operatif prosedürlerin uygulanması infertiliteye yaklaşımda önemli bir yer teşkil etmektedir. Çalışmamızda histeroskopik polipektomi ve histeroskopik injürinin reprodüktif sonuçlara etkisi değerlendirilmiştir. Maltepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Yardımcı Üreme Teknikleri Birimi’ne başvuran, IVF/ICSI/ET tedavisi ile gebe kalmaya çalışan 391 hasta istatistiksel analize dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen bireyler histeroskopik injüri (Grup A) (n=105), histeroskopik polipektomi (Grup B) (n=105) ve kontrol grubu (Grup C) (n=181) olmak üzere üç grupta incelenmiştir. Çalışma grupları arasında biyokimyasal gebelik oranı, klinik gebelik oranı, canlı doğum oranı ve abortus oranı gibi parametreler değerlendirilmiştir. Grup A’da, biyokimyasal gebelik, klinik gebelik, canlı doğum ve abortus oranları sırası ile %49.5, %41.9, %27.6 ve %14.3 olarak bulunmuştur. Grup B’de sırası ile %44.8, %41, %31.4 ve %8.6 olarak bulunmuş olup Grup C’de aynı parametreler sırası ile %39.2, %33.7, %23.8 ve %8.8 olarak bulunmuştur. Gruplar arasında reprodüktif sonuçlar kıyaslandığında biyokimyasal gebelik, klinik gebelik, canlı doğum, abortus dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p: 0.227, 0.288, 0.362, 0.276 sırasıyla ).Histeroskopik endometrial injürinin reprodüktif sonuçlar üzerinde olumlu etkisi istatistiksel olarak anlamlı olmasa da oransal olarak gösterilmiştir. Literatüre bakıldığında çalışmalarda klinisyenlerin kendi tekniklerini kullandıkları görülmekte ve bu durum sonuçların değerlendirilmesini zorlaştırmaktadır. Histeroskopik injüri tekniğinin standardize edildiği, yaş gruplarına ve hasta gruplarına spesifik geniş kapsamlı çalışmalar yapılarak histeroskopik injüri tekniğinin tanımlanması gerekmektedir. Histeroskopik polipektomi yapılan grupta da gebelik sayılarında oransal artış görülmüş, ancak bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Endometrial polip eksizyonunun abortus oranını, intrauterin patolojisi olmayan hasta grubu ile benzer oranlara getirdiği görülmüştür. Endometrial polipler gebelik kayıplarına neden olabildiğinden, poliplerin histeroskopik olarak eksizyonu reprodüktif sonuçları iyileştirmektedir.
Hysteroscopy is a commonly used minimally invasive technique in infertility management. The achievement of optimal endometrial preparation for embryo transfer is recognized as a crucial factor in enhancing the success of in vitro fertilization (IVF). Consequently, a thorough hysteroscopic examination of the uterus and endometrium and to perform appropriate operative procedures, become significant to ensure favourable outcomes. This thesis aims to evaluate the impact of hysteroscopic polypectomy and hysteroscopic injury on reproductive outcomes. The statistical analysis involved 391 patients who underwent IVF/ICSI/ET treatment at the Assisted Conception Unit of The Maltepe University Obstetrics and Gynecology Department. They were categorized into three groups: hysteroscopic injury (Group A) (n=105), hysteroscopic polypectomy (Group B) and control group (Group C) (n=181). The study examined parameters including biochemical pregnancy rate, clinical pregnancy rate, live birth rate and abortion rate. In Group A, the rates of biochemical pregnancy, clinical pregnancy, live birth and abortion were 49.5%, 41.9%, 27.6% and 14.3%, respectively. Group B had rates of 44.8%, 41%, 31.4% and 8.6% for the same parameters, while Group C had rates of 39.2%, 33.7%, 23.8% and 8.8%, respectively. Statistical analysis revealed no significant differences between the groups in terms of biochemical pregnancy, clinical pregnancy, live birth, and abortion rates (p: 0.227, 0.288, 0.362 and 0.276 respectively).The study demonstrated a positive impact of hysteroscopic endometrial injury on reproductive outcomes, although the observed effects did not reach statistical significance. Evaluating the results is challenging due to variations in the techniques used by clinicians in previous literature studies. It is essential to conduct comprehensive research specific to different age and patient groups to define the hysteroscopic injury technique accurately. Although the increase in the number of pregnancies in the hysteroscopic polypectomy group was not statistically significant, the excision of endometrial polyps successfully reduced the abortion rate to levels similar to the group without intrauterine pathology. Considering the potential of endometrial polyps to cause pregnancy loss, the hysteroscopic removal of polyps improves reproductive outcomes.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Operatif histeroskopi, İn vitro fertilizasyon, Endometrium, Endometrial polip, Operative hysteroscopy, IVF, Endometrial scratching, Endometrial polyp

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Balçiçek, H.B. (2023). İnfertil hastaların yönetiminde IVF/ICSI/ET öncesi histeroskopik endometrial injüri ve histeroskopik polipektominin reprodüktif sonuçlar ile ilişkisi. (Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi). Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İstanbul.