Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesinden tanımlanmış invazif a grubu streptokokların serotipleri ve antimikrobiyal duyarlılıkları

İnvazif A grubu streptokok (AGS) enfeksiyonlarının sıklığı son 20 yıldır tüm dünyada artmaktadır. Koruyucu önlemlerin alınması ve uygun tedavilerin başlanabilmesi için, bu klinik tablolardan sorumlu serotiplerin ve antibiyotik duyarlılıklarının bilinmesi gerekir. Bu çalışmada, hastanemizde üç yıllık süre içinde izole edilen invazif AGS suşlarının serotiplerinin saptanması ve tedavi seçeneklerinde yer alan bazı antibiyotiklere karşı duyarlılıkları ile indüklenebilir klindamisin direncinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farabi Hastanesine Mart 2006-Mart 2009 tarihleri arasında başvuran hastaların (14’ü erkek, 8’i kadın; yaş aralığı: 3-82 yıl, median yaş: 59) klinik örneklerinden [steril vücut sıvıları (periton, plevra, perikard, eklem ve beyin omurilik sıvısı), kan, doku biyopsisi] izole edilen 22 invazif AGS suşu dahil edilmiştir. AGS suşlarının serotiplerini saptamak için, serum opasite faktörü (SOF), T proteinleri ve M proteinleri araştırılmıştır. SOF üretimi, mikroplak yöntemiyle insan serumu kullanılarak spektrofotometrik okuma ile belirlenmiş, SOF tiplerinin tespitinde özgül antiserumlarla SOF-inhibisyon testi uygulanmıştır. T protein tipleri polivalan anti-T serumları kullanılarak aglütinasyon yöntemiyle, M serotipleri ise M antiserumları kullanılarak kapiller presipitasyon yöntemiyle saptanmıştır. Antibiyotik duyarlılık testleri, CLSI önerilerine göre disk difüzyon yöntemi ile uygulanmıştır. İzolatların 9 (%41)’unda SOF pozitif bulunmuş ve T antiserumu ile en sık T (n= 8) ve U (n= 7); M antiserumu ile en sık M1 (n= 4) ve M2 (n= 3) serotipleri saptanmıştır. İnvazif 22 AGS suşunun 15 (%68)’i antibiyotiklere duyarlı, 7 (%32)’si ise dirençli bulunmuş; benzilpenisilin, seftriakson, vankomisin, levofloksasin ve linezolide dirençli suş saptanmamıştır. Dört (%18) suş tetrasikline, 3 (%13.5) suş kloramfenikole dirençli bulunurken, 9 (%41) suş tetrasikline ve 1 (%4.5) suş eritromisine orta duyarlı olarak bulunmuştur. Yalnızca bir izolatta indüklenebilir klindamisin direnci tespit edilmiştir. Serotiplendirme sonuçlarımıza göre, mevcut aşılardan hekzavalan aşının, invazif serotiplerimizin %33’ünü, 26 valanlı aşının ise %62’sini içerdiği gözlenmiştir. Sonuç olarak, invazif enfeksiyonlardan izole edilen AGS suşlarının serotiplerini belirlemek ve ülkemizde yaygın olan serotipleri içeren aşıların geliştirilmesine katkı sağlamak için çok merkezli epidemiyolojik çalışmaların planlanması gerektiği düşünülmüştür.

Mikrobiyoloji Bülteni