The relationship between code-switching beliefs of university preparatory class students and their foreign language classroom anxiety

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Access Rights

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

The exploratory study aimed to investigate the relationship between the code-switching (CS) beliefs of university preparatory students and their foreign language classroom anxiety (FLCA). A quantitative data analysis was carried out using the CS beliefs and FLCA scales along with the form designed for their descriptive features. The study was conducted in two different private universities, both located in ?stanbul in the spring semester of 2019-2020 academic year. 458 preparatory students from pre-intermediate, intermediate, and upper-intermediate levels sharing the same native tongue (Turkish) formed the sample group. The correlation between the CS beliefs and FLCA, and between their sub-categories, each scale in terms of the participants? gender, level, previous preparatory experience, high-school type, and opinion on the frequency of their teacher?s code-switching were analyzed. As descriptive statistical methods number, average and standard deviation, normal distribution test, t-test, One-way Anova test, Scheffe test, Pearson correlation and regression analysis were performed. Findings revealed that there was a positive correlation between foreign language classroom anxiety and code-switching beliefs of the students r=0.294 (p=0,000<0.05), even though it was low. In terms of the subcategories- major aim to employ code-switching was found to be clarification (r=0.971) whereas FLCA subcategory speaking anxiety in language class was the one from which students suffered most. It was revealed that gender and their preparatory experience had no statistical significance. However, there was a statistical significance between their level, high-school and opinion on the frequency of their teacher?s code-switching and their code-switching beliefs and foreign language classroom anxiety. Despite the low correlation, the study confirms that there is a relationship between code-switching beliefs of students and their anxiety level (p=0,000<0.05).
Bu çalışma üniversite hazırlık öğrencilerinin kod değiştirme inançları (kanıları) ile yabancı dil sınıflarındaki kaygıları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Bu doğrultuda kod değiştirme inançları ölçeği, yabancı dil sınıf içi kaygı ölçeği ile araştırmacı tarafından katılımcıların tanımlayıcı özellikleri için tasarlanmış form kullanılarak nicel bir veri analizi yapılmıştır. Çalışma, 2019-2020 akademik yılının bahar döneminde İstanbul'da bulunan iki farklı özel üniversitede gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu anadili Türkçe olan, İngilizce hazırlık orta öncesi, orta seviye ve orta üstü seviye sınıflarının öğrencileri oluşturmuştur. Tanımlayıcı istatistiksel yöntemler olarak sayı, ortalama ve standart sapma, normal dağılım testi, t-testi, tek yönlü Anova testi, Scheffe testi, Pearson korelasyonu ve regresyon analizi yapılmıştır. Veriler, kod değiştirme inançları ve yabancı dil sınıf içi kaygısı arasındaki ve her iki ölçeğin alt kategorileri arasındaki ilişki ve korelasyon, katılımcıların cinsiyeti, düzeyi, önceki hazırlık deneyimi, mezun oldukları lise türü ve öğretmenlerinin kod değiştirme sıklığı hakkındaki görüşleri açısından analiz edilmiştir. Kod değiştirme inançları (kanıları) ile yabancı dil sınıf içi kaygısı arasında pozitif bir korelasyon olduğu saptanmıştır. Bu korelasyonun ise düşük pozitif bir korelasyon olduğu bulunmuştur r=0.294 (p=0,000<0.05). Kod değiştirmenin temel amacının kod değiştirmenin alt kategorisi olan açıklık (r=0.971) olduğu saptanmış, öğrencileri en fazla yabancı dil sınıfındaki kaygının alt kategorisi olan konuşma kaygısının etkilediği saptanmıştır. Cinsiyet ve hazırlık deneyimleri değişkenlerinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmış; ancak, düzeyleri, mezun oldukları lise türü ve öğretmenlerinin kod değiştirme sıklığına ilişkin görüşleri ve her iki ölçek arasında istatistiksel anlamlılık olduğu saptanmıştır. Bu çalışmada korelasyonun düşük olmasına rağmen, öğrencilerin kod değiştirme inançları (kanıları) ile kaygı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p=0,000<0.05).

Description

Keywords

Code-switching beliefs, Foreign language classroom anxiety, Correlation, L1, Foreign language / L2, English, Kod değiştirme inançları, Yabacı dil sınıfı kaygısı, Korelasyon, Anadil, Yabancı dil, İngilizce

Journal or Series

WoS Q Value

Scopus Q Value

Volume

Issue

Citation

Sönmez, B. (2020). The relationship between code-switching beliefs of university preparatory class students and their foreign language classroom anxiety / Üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin kod değiştirme inançları ile yabancı dil dersi sınıf içi kaygıları arasındaki ilişki. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.