Market markalı ürünlerin pazarlanmasında pazarlama iletişiminin önemi ve bir araştırma

Küçük Resim Yok

Tarih

2019-02

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Günümüzde pazarlama anlayışı ve uygulaması pazarlamanın 4P’si olarak adlandırılan ürün (product), fiyat (price), dağıtım/yer (place) ve tutundurma (Promotıon) faaliyetleri olarak adlandırılan dört ana pazarlama bileşeni vasıtasıyla yapılmaktadır. Firmaların varlıklarını sürdürebilmeleri faaliyetlerini karla neticelendirmelerine bu da pazarlama iletişiminin gereklerini yerine getirmelerine ve marka değeri yaratmalarına bağlıdır . Türkiye’de çay sektöründe faaliyet gösteren kamu kuruluşu olan ÇAYKUR ve bunun haricinde 205 özel sektör imalatçı firmasının son yıllardaki faaliyet sonuçları önemli düzeyde zararla sonuçlanırken imalatçı olmayan perakendeci firmaların ucuz fiyattan market markalı çay satış payları giderek artmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak 39 ifadeden oluşan özgün ölçme aracı ile 205 özel sektör çay imalatçı firmasından 59’una anket uygulanmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Sonuç olarak, özel sektör çay imalatçısı firmaların market markalı ürün üreten/satan perakendeci firmalara dökme çay satış oranları ile pazarlama iletişimi faaliyetleri arasında negatif bir ilişki bulunduğu, kar eden imalatçı işletmelerin zarar eden işletmelerden pazarlama iletişimi uygulamalarını daha fazla gerçekleştirdikleri, özel sektör çay imalatçı firmaların önemli bir kısmının pazarlama iletişimi programını yeterince uygulamadıkları, ürettikleri kuru çayın önemli bir miktarını kendi markalı çay üretimine kullanmayıp market markalı çay üreten perakendeci firmalara sattıkları, çay imalatçısı firmalar kendi üretici markalarına daha çok yatırım yaptıkları takdirde perakendeci firmaların gerçekleştirdiği market markalı çay ürün satış miktarının da buna paralel olarak azalacağı gibi önemli tespitler yapılmıştır.
Nowadays, marketing approach and application are made by means of the four main marketing components called product, price, place and promotion activities. The fact that firms can sustain their assets depends on their profitability and their ability to fulfill the requirements of marketing communication and create brand value. ÇAYKUR is the public organizations operating in the tea sector in Turkey and that except for 205 private sector manufacturers operating results in recent years of a significant level of infestation resulted in manufacturing non-retail private label of the cheap prices of the companies tea sales share is increasing. In this study, the questionnaire was applied to 59 of 205 private sector tea manufacturer firms with the original measurement tool consisting of 39 statements as data collection tool and the results obtained were interpreted. As a result, there is a negative relationship between the rates of bulk tea sales and the marketing communication activities of the private sector tea manufacturers to the retail brand companies producing / selling to the market-branded products, and that the profitable manufacturing enterprises realize their marketing communication applications more than the loss-generating enterprises. some of the marketing communication program does not apply enough, a significant amount of dried tea produced by their own branded tea-producing retailers to the market branded to sell retailers companies, if the tea manufacturer companies invest more in their own brand brands, the retail brand companies make the sale of the market branded tea product will be reduced.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Türk çay sektörü, Market markası, Market markalı çay, 4P, Pazarlama iletişimi, Turkish tea sector, Market brand, Market brand tea, 4P, Marketting communication

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Kasapoğlu, K. (2019). Market markalı ürünlerin pazarlanmasında pazarlama iletişiminin önemi ve bir araştırma. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.