Artan öğrenci artan kamu harcaması anlamına gelir mi? Türkiye’de devlet üniversiteleri üzerine bir analiz

Küçük Resim Yok

Tarih

2018

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Durmuş Günay

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

İlk insandan günümüze kadar insanoğlu bilinmeyeni öğrenmeye çalışmıştır. Bilinmeyeni öğrenmek için ise üniversiteler tercih edilen ilk kaynaklardan birisi olmuştur. Zaman içerisinde üniversitelere artan talep, üniversite sayısının artması ve üniversitelerin hacimlerinin büyümesi ile sonuçlanmıştır. Bu durum ise üniversitelere aktarılan finansmanın artması sonucunu doğurmuştur. Gerekli olan finansman kaynaklarının uygulamada tek tiplilik arz etmediği ve çeşitlendiği görülmüştür. Bu çalışmada Türkiye’de devlet tarafından finanse edilen üniversitelerin harcamaları ile öğrenci sayıları arasındaki bir ilişkinin varlığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda 2006 öncesi kurulan 53 devlet üniversitesi incelemeye alınmıştır. Zaman dilimi olarak 2006-2016 yılları arası belirlenmiştir. Yıl bazlı kullanılan ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrenci sayıları ve üniversite harcamaları temel değişkenler olarak tanımlanmıştır. Analiz olarak sabit etkiler modelinden yararlanılarak panel veri analizi kullanılmıştır.Yapılan analiz sonucunda öğrenci sayıları ile harcamalar arasında pozitif yönlü doğrusal ve güçlü bir ilişki tespit edilmiştir. Öğrenci sayılarının artmasının dolaylı etkileri sonucunda devlet üniversitelerinde yapılan harcamaların arttığı tezi öne sürülmüştür.
From the first person to the present, human beings have tried to learn the unknown. In order to learn the unknown, universities have become one of the first preferred sources. The increasing demand for universities over time has resulted in an increase in the number and volume of the universities. This resulted in an increase in the funding that was transferred to universities. It has been observed that the required funding sources do not have uniformity and are diversified in practice.In this study, the existence of a relationship between spending and student numbers at universities funded by the government in Turkey has tried to be determined. For this purpose, 53 state universities that were established before 2006 were examined. The time frame was set between 2006 and 2016. Associate, bachelor, master, doctoral student numbers and university expenditures are defined as the main variables. Panel data analysis was performed using the fixed effect model as an analysis.As a result of the analysis made, a positive, linear and strong relation was found between student numbers and expenditures. It has been determined that expenditures made in state universities have increased due to the indirect effects of the increase in student numbers.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Yükseköğretim Harcamaları, Yükseköğretim Öğrenci Sayıları, Panel Veri Analizi, Higher Education Expenditures, Number of Students in Higher Education, Panel Data Analysis

Kaynak

Üniversite Araştırmaları Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

1

Sayı

2

Künye

Yavuz, İ. S. ve Dulupçu, M. A. (2018). Artan öğrenci artan kamu harcaması anlamına gelir mi? Türkiye’de devlet üniversiteleri üzerine bir analiz / Does increasing number of students mean to increasing public expenditures? An analysis on state universities in Turkey. 1(2), s. 43-51.