Aurasız migren hastalarında trombosit serotonin düzeylerinin değerlendirilmesi

T.C. Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Migren ataklar halinde ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Migren atakları ile serotonin düzeyleri arasındaki ilişki net değildir. Literatürde plazma serotonin düzeyinden çok trombositlerdeki serotonin düzeyinin ölçülmesinin daha güvenilir sonuçlar vereceği belirtilmektedir. Çalışmamızın amacı aurasız migren hastalarında trombosit içerisinde depolanan serotonin konsantrasyonunu hesaplamak, bu düzeylerin hasta grubu içerisindeki ve kontrollerdeki değişimlerini saptayarak sosyodemografik ve tıbbi verilerle karşılaştırmaktır.Materyal ve Metod: Çalışma Uluslararası Başağrısı Derneği'nin 2004 kriterlerine göre tanı almış 30 aurasız migrenli kadın hasta ile yaş ve cinsiyet olarak uyumlu 20 sağlıklı kontrolle gerçekleştirildi. Tüm hasta ve kontrollere Hamilton Depresyon Ölçeği (HAM-D) uygulandı ve 10 puanın üzerinde alanlar çalışmaya alınmadı. Hastalardan sabah açlık venöz kan örnekleri alındı. Trombositten zengin ve fakir plazma hazırlandı. Hazırlanan örnekler yüksek performanslı sıvı kromatografisi cihazında ölçüldü ve trombosit serotonin konsantrasyonu hesaplandı. Çalışmada istatistiksel analizler için; Student t test, Mann Whitney U test ve Ki-Kare testi kullanıldı.Sonuçlar: Çalışmamızda migren hastalarında trombosit serotonin konsantrasyonunun kontrol gurubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu saptanmıştır. Hastalık süresi, atak sıklığı ve atak süresi arttıkça trombosit serotonin konsantrasyonundaki düşüşün daha belirgin olduğu görülmüştür. Ayrıca migrenli hastaların ailelerinde de migren görülme oranı kontrol grubundan belirgin olarak yüksek bulunmuştur. Tartışma: Sonuçlarımız migren patogenezinde trombositlerin fonksiyonuna, düşük serotonin düzeylerine, kalıtımın rolüne dikkat çekmektedir. Hem ağrılı hem de ağrısız dönemleri içeren ve serotonin dışında da belirteçleri kapsayan geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Migraine is a chronic and epizodic disorder. The relation between migraine attacks and serotonin levels is not clear. It is stated that measuring serotonin level in thrombocytes is more reliable than measuring serotonin in plasma. The aim of our study is to compare sociodemographical and medical data with serotonine consantration in migraine patient without aura and the controls.Material and Method: The study has been carried out with 30 female migraine without aura patients who have been diagnosed through 2004 criteria of International Headache Society and 20 age and sex matched controls . The Hamilton depression scale (HAM-D) was applied to all patients and controls and the ones who have 10 and above were not considered. Fasting venous blood samples were taken from both patients and controls in the morning. Thrombocyte rich and poor plasma were prepared. The samples have been measured with high performance liquid chromotography and thrombocyte serotonin concentration was calculated. Student t Test, Mann Whitney U test and Ki-square were applied for statistical analyses.Results: Our results suggest that migraine patients have significantly low thrombocyte serotonin concentration than the controls. It has been determined that the longer duration and frequency of attacks are associated with the lower thrombocyte serotonin concentration. In addition, the ratio of family history in migraine patients is clearly higher than the controls.Discussion: Our results show that the function of thrombocytes in migraine pathogenesis, low serotonin levels and role of heritage in migraine. More extensively studies are also needed which includes other markers during pain and pain free periods.

Ayalp, S. (2010). Aurasız migren hastalarında trombosit serotonin düzeylerinin değerlendirilmesi / Evaluation of thrombocyte serotonin levels in migraine patients without aura. (Yayımlanmamış Tıpta Uzmanlık Tezi). Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İstanbul.