Dijital foto muhabirliği: Mesleğin dönüşümüne dair nitel bir çalışma

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2018-06

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Foto muhabirliğinin düşünsel temelleri gerçeğe tanıklık ve onu insanlara aktarma düşüncesine dayanmaktadır. Tarihsel süreç içerisinde, bu düşünce foto muhabirliğinin misyonu haline gelmiş, bu misyon yaşanan teknolojik ve toplumsal gelişme ve dönüşümlerden etkilenerek evrimsel bir çizgide günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. 1970’li yıllarda yaşanan toplumsal dönüşüm ve dijital teknolojinin getirileri foto muhabirliğini kökten etkilemiştir. Dijital teknoloji ve yeni medya ortamları ile birlikte fotoğrafların aktarım hızı artmış, sunum biçimleri ve kitleler üzerinde yarattığı etkinin boyutlarında farklılıklar meydana gelmiş, kısacası foto muhabirliğinin üretim ve tüketim alanlarında kapsamlı değişiklikler yaşanmıştır. Bu çalışma, yaşanan değişimin boyutlarını saptamak amacıyla nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda hem tarihin hem de yaşanan değişimin tanığı olan foto muhabirlerinin görüş, algı ve duyumları bütüncül ve derinlemesine bir yaklaşımla gerçekleştirilen görüşmeler vasıtasıyla ortaya konmuştur.
The intellectual basis of the photojournalism is based on the idea of witnessing the truth and disseminating it to the people. In the historical process, this thought has become the mission of the photojournalism, and this mission has survived in an evolutionary line until today, affected by technological and social developments and transformations. The social transformation that took place in the 1970s and the yields of digital technology radically affected photojournalism. Along with digital technology and new media environments, transfer speed of photos has increased; the format of the presentation and the dimensions of the effect it has created on society have changed. In short, there have been extensive changes in the production and consumption areas of photojournalism. This study was carried out by qualitative research method to determine the dimensions of the change. In this respect the opinions, perceptions and senses of the photojournalists, as witnesses to both the history and the change, have been revealed through interviews with a holistic and in-depth approach.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Foto muhabirliği, Sanayi sonrası toplum, Yeni medya, Photojournalism, Post-industrial society, New media

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Şen, S. O. (2018). Dijital foto muhabirliği: Mesleğin dönüşümüne dair nitel bir çalışma. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.