Bir sağlık ve güvenlik konusu olarak obezite

Maltepe Üniversitesi, İletişim Fakültesi

CC0 1.0 Universal

Obezite gibi tüm dünyada ve ülkemizde önde giden bir sağlık sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Avrupa Bölgesi?nin en önemli halk sağlığı sorunudur. Yaygınlığı 20 yıl içinde üç kat artış göstermiştir. Avrupa Bölgesindeki yetişkinlerin yarısı, çocukların beşte biri fazla kiloludur. Obezite bulaşıcı olmayan hastalıkların artmasına, yaşam süresinin kısalmasına, yaşam kalitesinin azalmasına neden olmaktadır. Obeziteye sahip bireyler tüm bu sorunlarla yoğrulurken buna ek olarak; medya araçlardaki stigma, kaynağı belli olmayan milyonlarca tedavi ve yöntem bilgileri, farklı uzmanların önerileri arasında gittikçe sıkışmakta, obeziteden kurtulmak için sunulan yöntemleri denerken, var olan sağlık sorunlarına yenilerini eklemekte hatta buna bağlı yaşamlarını yitirebilmektedirler. Sağlık iletişimi, birey ve kamu sağlığının geliştirilmesinde ortak paydadır. Sağlık iletişimi; bireyin ve toplumun sağlığını geliştirmek için çeşitli iletişim tür ve yöntemlerinin kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ise, “sağlığı geliştirmek, bireysel ve toplumsal olarak alınan sağlık kararları hakkında insanları bilgilendirmek ve etkilemek için çeşitli iletiiim stratejilerinin kullanımı” şeklinde tanımlamaktadır. Geçmişte insanlar, sağlık ve hastalıklarla ilgili temel bilgi kaynağı olarak sağlık profesyonellerini görmekteydiler. Oysa günümüzde sağlıkla ilgili içeriklerin medyada gözle görülür bir şekilde artması, insanların büyük çoğunluğunun sağlık bilgilerini medyadan karşılaması konusunu gündeme getirmiştir. Son yıllarda kitle iletişim araçları ve internet üzerinden verilen sağlık bilgileri; bilginin kaynağı, güvenirliği, yasal sorumluluğu ve neden olabileceği sağlık problemleri yüzyılın ele alınması gereken önemli halk sağlığı konularından biri haline gelmiştir. Konuya obezite açısından bakacak olursak; obezitenin, sağlık iletişimi çerçevesinde medyada sunulma şeklinin “neden olabileceği” sorunların sağlık çalışanları ve iletişim profesyonelleri arasında yeniden ele alınarak tartışılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Eğer sağlığın öznesi sağlık çalışanları değil de toplum ve bireyler ise, ve yine sağlıkla ilgili seçimleri kişiler kendileri yapacaklarsa, sağlık alanında çalışan uzmanlar ile iletişim uzmanlarının “Sağlığın Güvenliği” kapsamında, birey ve topluma verilen bilgilerin ve kullanılan iletişim araçlarının kullanım ve denetiminde her zamankinden daha fazla sorumluluk almaları yerinde olacaktır.

Obezite, Sağlık iletişimi, Güvenlik

1. Sağlık ve Güvenlik İletişimi Sempozyumu SAGİS'14

Yurt, S. (2014). Bir sağlık ve güvelik konusu olarak obezite. 1. Sağlık ve Güvenlik İletişimi Sempozyumu SAGİS'14. Maltepe Üniversitesi, İletişim Fakültesi. s. 78-83.