Psikoloji öğrencilerinin ve klinik psikologların karşılıklı bağımlılık düzeyleri ve yetişkin bağlanma boyutları arasındaki ilişkinin incelenmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu araştırmada psikoloji lisans öğrencilerinin, klinik psikoloji yüksek lisans öğrencilerinin ve klinik psikologların karşılıklı bağımlılık düzeylerinin incelenmesi, karşılıklı bağımlılığın çeşitli demografik değişkenlere (eğitim durumu, cinsiyet, doğum sırası, süpervizyon alıp almama, psikolojik tedavi geçmişi, kişinin kendisinin ya da ailesinden birinin madde/alkol kullanımı, çocuklukta ve/veya yetişkinlikte ailenin bakımını üstlendiği kişinin olup olmaması ve yaş) göre farklılaşıp farklılaşmadığının araştırılması ve karşılıklı bağımlılık düzeyleri ile yetişkin bağlanma boyutları arasındaki ilişkinin incelenmesi hedeflenmiştir. 320 katılımcının olduğu araştırmada veri toplama araçları olarak demografik bilgi formu ile EşBağımlılık Belirleme Ölçeği (EşBBÖ) ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II) kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre karşılıklı bağımlılık ve bağlanmanın kaygılı ve kaçınmacı boyutları arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmanın bağımlı değişkeni olan karşılıklı bağımlılığın sosyodemografik değişkenler ile ilişkisi incelendiğinde; karşılıklı bağımlılık ile eğitim düzeyi ve süpervizyon alınması arasında anlamlı bir farklılaşma olduğu belirlenmiştir. Kadınlarda erkeklere göre karşılıklı bağımlılığın anlamlı derecede daha fazla olduğu görülmüştür. Karşılıklı bağımlılık ve katılımcının psikolojik tedavi geçmişi olması arasında anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmüştür. Karşılıklı bağımlılık ve yaş arasında olumsuz yönde anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Karşılıklı bağımlılık ile doğum sırası arasında anlamlı bir farklılaşma olmadığı tespit edilmiştir. Eğitim düzeyine göre yetişkin bağlanma boyutları incelendiğinde, eğitim düzeyi ile kaygılı ve kaçınmacı bağlanma boyutları arasında anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmüştür.
The aims of this study are to investigate the codependency levels of psychology undergraduate students, clinical psychology graduate students and clinical psychologists, to investigate whether codependency differs according to various demographic variables (education level, gender, birth order, getting supervision or not, psychological treatment history, substance/alcohol use of a person himself or someone from his/her family, the presence of someone in need of care at the family in childhood and/or adulthood, and age) and to investigate the relationship between codependency levels and adult attachment dimensions. In the research involving 320 participants, demographic information form, Codependency Assessment Tool (CODAT) and Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R) are used as data collection tools. According to the findings of the study, a significant positive relationship was found between codependency and the anxious and avoidant dimensions of attachment. When the relationship of codependency, which is the dependent variable of the study, with sociodemographic variables is examined; there was a significant difference between codependency and education level and getting supervision. It was seen that codependency is significantly higher in females than males. There was significant difference between codependency level and participant's psychological treatment history. There was a significant negative relationship between codependency and age. There was no significant difference between codependency and birth order. When the adult attachment dimensions are examined according to education level, it was seen that there was a significant difference between the education level and the anxious and avoidant attachment dimensions.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Karşılıklı bağımlılık, Yetişkin bağlanma boyutları, Psikoloji öğrencisi, Klinik psikolog, Codependency, Adult attachment dimensions, Psychology student, Clinical psychologist

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Sezen, B. (2019). Psikoloji öğrencilerinin ve klinik psikologların karşılıklı bağımlılık düzeyleri ve yetişkin bağlanma boyutları arasındaki ilişkinin incelenmesi / An examination of the relationship between codependency level and adult attachment dimensions of psychology students and clinical psychologists (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.