Ruh sağlığı hizmetlerinde yeni bir tedavi yaklaşımı olarak iyileşme kolejleri

dc.authorid0000-0002-2488-9583
dc.contributor.authorAttepe Özden, Seda
dc.date.accessioned2025-01-03T08:36:32Z
dc.date.available2025-01-03T08:36:32Z
dc.date.issued2024
dc.departmentFakülteler, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü
dc.description.abstractBu çalışmada iyileşme kolejlerinin ne olduğu; hizmet sunum sistemlerinde nasıl kullanıldığı ve yararları ele alınacaktır. Türkiye için oldukça yeni olan bu hizmet modeli tanıtılacak ve iyileşme kolejlerinin sosyal hizmet mesleği açısından önemi vurgulanmış olacaktır. İyileşme yaklaşımı, sağlık alanında hakim olan tıbbi model yerine bütüncül bir sağlık anlayışı ile hareket eden, hastalığı değil, bireyi merkeze koyan bir modeli temel almaktadır. Yaklaşım, ruh sağlığı alanında iyileşmenin sadece hastalıkların semptomlarını azaltmak olmadığını, iyileşmenin ancak bireyin toplumda anlamlı bir rol kazanması ile mümkün olabileceğini savunmaktadır. Dolayısıyla bu yaklaşımı benimseyen tedavi modelleri; sadece tıbbi tanı ve teşhis belirtilerini tedavi etmeye odaklanmamakta, ruh sağlığı sorunları olan bireylerin duygusal açıdan desteklenmesini ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin artırılmasını amaçlamaktadır. İyileşme yaklaşımının temel varsayımına göre iyileşme bir varış noktasından ziyade bir yolculuk olarak görülmelidir. Bu yolculuk ise, doğrusal şekilde ilerleyip biten bir süreç değildir, tersine yaşam gibi inişleri ve çıkışları olan bir ilerlemedir. Dolayısıyla iyileşme yaklaşımını içeren tedavi modeli, ruh sağlığı sorunları bulunan bireyleri yolculuklarında ilerlemeye ve yeni hedefler koymaya teşvik etmektedir. Bu yaklaşım, kendi kaderini tayin, güçlendirme, normatif roller, toplumsal entegrasyon, umut, güçlü yönler, kendi kendine yardım ve öz yeterlilik gibi temel ilkeleri kullanır. Bu temel değerler çerçevesinde yaklaşım, ruh sağlığı sorunları olan bireyleri tedavi sürecinin bir parçası olarak görmektedir. Bu bağlamda iyileşme modelini temel alan bir sistemde hizmet sunumu da farklılaşmakta; ruhsal sorunları olan bireylerin deneyimleri tedavi sürecinin bir parçası olmaktadır. Bunun bir örneği de ilk olarak 1990'larda ABD'de geliştirilen "iyileşme kolejleri"dir. (recovery colleges). Günümüzde ise İngiltere, Avustralya, Bulgaristan, Kanada, Hong Kong, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Norveç, Polonya ve Uganda gibi farklı ülkelerde yirmiden fazla iyileşme koleji bulunmaktadır.
dc.identifier.citationAttepe Özden, S. (2024). Ruh sağlığı hizmetlerinde yeni bir tedavi yaklaşımı olarak iyileşme kolejleri, 26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri / 26.Natıonal social work symposium 2024 "Social work in the age of the new social crisis and uncertainties" abstract book, Ceylan, G. ve Kafes, H. (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.72-73.
dc.identifier.endpage73
dc.identifier.isbn978-605-2124-71-0
dc.identifier.startpage72
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/13198
dc.language.isotr
dc.publisherT.C.Maltepe Üniversitesi
dc.relation.ispartof26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri
dc.relation.publicationcategoryKitap - Ulusal
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectİyileşme Modeli
dc.subjectRuh Sağlığı
dc.subjectİyileşme Koleji
dc.titleRuh sağlığı hizmetlerinde yeni bir tedavi yaklaşımı olarak iyileşme kolejleri
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Seda Attepe Özden.pdf
Boyut:
2.01 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed to upon submission
Açıklama: