Expressing gratitude intervention’s efficacy an online experimental study

Küçük Resim Yok

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Background: The results of the research on the efficacy of gratitude interventions are diverse and contradictory. Moreover, studies’ validity due to: poor selection of control conditions, too narrow or small sample; have been questioned for several years. Also, many questions concerning the mechanisms by which these techniques can help or harm appear. Method: A monthly longitudinal experimental study was carried out, investigating the relation of gratitude intervention with: improvement in general mood, intensification of positive mood, weakening of negative mood and physical symptoms, strengthening of a trait gratitude and stress mindset’s change. The experiment was completed by 228 participants aged 21- 70, of which 160 were included in the analysis. People from experimental group wrote a weekly list of things, for which they’d wanted to thank. The control group didn’t perform any substitute action. Findings: An intervention at the trend level lowered the general mood, weakened the positive and strengthened the negative mood’s aspect. It was found that greater weakening of the trait gratitude coincides with a smaller decrease in the somatic symptoms’ severity, but only in the intervention group. Also a placebo effect was observed in both groups, consisting in weakening of somatic symptoms and becoming the stress mindset more enhancing. Discussion: Until the gratitude interventions’ mechanisms are explained, caution in their application in clinical conditions is recommended, due to the repeated results telling it has negative effect on the affective area, especially among depressive patients. It is also necessary to shift the attention from the issue of “if intervention works” to “which mechanisms make it working”. Improved intervention projects are needed as well.
Arka plan: Minnet müdahalesinin yararları araştırmasının sonuçları kapsamlı ve çelişkilidir. Üstelik çalışmanın geçerliliği de kontrol koşullarının zayıf seçimi, örneklemin çok kısıtlı ya da küçük oluşu gibi sebeplerle birkaç yıldır sorgulanmaktadır. Ayrıca bu tekniklerin sağlayacağı fayda ya da zarar mekanizmaları ile ilgili birçok soru mevcuttur. Yöntem: Aylık bir boylamsal deneysel çalışma gerçekleştirildi ve minnet müdahalesinin genel ruh halini iyileştirme, olumlu ruh halinin yoğunlaşması, olumsuz ruh hallerinin ve fiziksel belirtilerin zayıflaması, minnet duyma özelliğinin güçlenmesi ve stresli düşünce yapısının değişmesi ile ilişkisi araştırıldı. Deney 21-70 yaş aralığında 228 katılımcı ile tamamlandı, 160 katılımcı analize dahil edildi. Deney grubundaki katılımcılar şükran duydukları şeyler için haftalık bir liste yaptılar. Kontrol grubu bunu ikame edecek herhangi bir harekette bulunmadı. Bulgular: Eğilim seviyesinde bir müdahale genel ruh halini düşürüp olumlu ruh halini zayıflatırken olumsuz ruh halini güçlendirmiştir. Minnet özelliğinin daha zayıflaması somatik belirtilerin şiddetinde ufak bir azalma ile örtüşmekte olduğu bulunmuştur ancak yalnızca müdahale grubunda bu gözlemlenmiştir. Ayrıca iki grupta da plasebo etkisi olarak somatik belirtilerin azalması ve stresli düşünce yapısının iyileşmesi gözlemlenmiştir. Tartışma: Minnet müdahalesinin işleme mekanizmaları açıklanana kadar klinik koşullar altında uygulanmaları durumunda temkinli olunması önerilmektedir; tekrarlanan sonuçlar özellikle de depresif hastalarda duygulanım alanında olumsuz bir etki olduğunu göstermektedir. Ayrıca dikkati “müdahale işe yarıyorsa”dan “hangi mekanizmalar işe yaramasını sağlar”a çevirmek önemlidir. İyileştirilmiş müdahale projelerine de ihtiyaç bulunmaktadır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Floreani, D. M. (2019). Expressing gratitude intervention’s efficacy an online experimental study / Minnet müdahalesinin yararlarını ifade etmek: internet üzerinden yürütülen deneysel bir çalışma. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi.