Progesteron ve D vitamininin karaciğer kanseri hücreleri üzerine etkilerinin araştırılması

Küçük Resim Yok

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C. Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Amaç: Kolestaz, karaciğer hastalıklarının en yaygın semptomlarından birisidir. Progesteronun, gebelik sürecinde kullanılmasının kolestaz riskini arttırdığına dair çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızda, insan kolestaz örnekleri ile ilgili genlerin ifadesinde benzerlik gösterdiği bildirilmiş olan HepG2 hücre hattı model olarak kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı, progesteronun HepG2 hücre proliferasyonu ve karaciğer enzim düzeylerine etkilerini belirlemek, ayrıca D vitamininin progesteron muamelesinin sebep olabileceği olası sitotoksik etkileri engellemede rolü var mıdır incelemektir. Yöntem: Progesteron ve D vitamini tek başına veya birlikte uygulandıktan sonra HepG2 hücre canlılığı ve karaciğer enzimleri alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST) ve laktat dehidrogenazın (LDH) düzeyleri saptanmıştır. Bulgular: Hücrelere uygulanan progesteron dozlarından sadece 1mM ve 2 mM uygulama yapılmayan kontrol hücrelerine kıyasla hücre canlılığında anlamlı bir azalmaya yol açmıştır. Ek olarak, 1mM ve 2mM progesteron uygulaması AST ve LDH değerlerini anlamlı olarak düşürmüştür. D3 vitamininin 0,008 ?M ve 166,667 ?M dozları aralığında HepG2 hücrelerinde sitotoksik bir etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, D3 vitamini uygulanmış hücrelerde ALT, AST ve LDH değerlerinde anlamlı bir fark görülmemiştir. Progesteronun tek uygulandığı hücrelerle, progesteron ve D vitamininin birlikte uygulandığı hücreler arasında hücre canlılığı ve karaciğer enzim düzeyleri benzer bulunmuştur. Sonuç: Kullanılan doz ve inkübasyon sürelerinde D vitamininin progesteron muamelesinin sebep olabileceği olası sitotoksik etkileri engellemede rolü olmadığı düşünülmektedir.
Aim: Cholestasis is a common symptom of liver diseases. Various studies demonstrate that the use of progesterone during pregnancy increases the risk of cholestasis. In our study, the HepG2 cell line, which has been reported to show a gene expression profile similar to that of human in vivo cholestasis, was used as a model. The aim of this study was to determine the effects of progesterone on HepG2 cell proliferation and liver enzyme levels and to examine whether vitamin D has a role in preventing the possible cytotoxic effects of progesterone treatment. Method: HepG2 cell viability and levels of liver enzymes ALT, AST, and LDH were determined after progesterone and vitamin D administration alone or together. Results: 1mM and 2mM progesterone treatments led to a significant decrease in cell viability compared to the untreated control cells. In addition, 1mM and 2mM progesterone administration significantly decreased AST and LDH values. Vitamin D3 did not have a cytotoxic effect on HepG2 cells in the range of 0.008 ?M and 166.667 ?M. In addition, no significant difference was observed in ALT, AST, and LDH values in cells treated with vitamin D3 alone. Cell viability and liver enzyme levels were found to be similar between cells, that were treated with progesterone alone or in combination with vitamin D. Conclusion: Vitamin D does not have a role in preventing possible cytotoxic effects that may be caused by progesterone treatment at the doses and incubation times used.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Progesteron, D vitamini, HepG2, Hepatosellüler karsinom, Progesterone, Vitamin D, HepG2, Hepatocellular carsinoma

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Akkuş, M. N. (2023). Progesteron ve D vitamininin karaciğer kanseri hücreleri üzerine etkilerinin araştırılması / Investigation of the effects of progesterone and vitamin D on liver cancer cells. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.