Fizik problemlerinin grafik paketleri ile çözümü, ders notlarının internet ortamına aktarılması

Küçük Resim Yok

Tarih

2001

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Son birkaç yılda. ABD'de ve diğer birçok yabancı ülkede, eğitimciler yıllardan beri vermekte oldukları derslerini, ders notlarını her geçen gün artan sayıda, internet ortamına taşımaktadırlar. Bu hadise yurdumuzda düzenlenen sempozyumlara yurtdışından katılan kişiler içinde geçerlidir. Bununla birlikte ayrıca birkaç orta öğretim kurumunda yapmış olduğumuz araştırmalar bize böyle bir olgunun henüz orta öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler arısında geçerli olmadığını göstermektedir. Bu çalışma 1999 eğitim ve öğretim yılının II. yarıyılında. Boğaziçi Üniversitesi tarafından organize edilen 3 günlük eğitim sempozyuma katıldıktan sonra başladı. Ders notIarının internet ortamına taşınabilmesi için gerekli olan "Hvper Text Markup Language " dili ile bunun daha gelişmiş bir üst versiyonu olan "Dynamic Hyper Text Markup Language" dilinin öğrenilmesine böyle bir dersi HTML ve DHTML'e şiddetle ihtiyaçları olduğuna inanmış olduğum. Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümünde okuyan 44 kişilik sınıfta öğrenciler ile birlikte başlandı. Yapılan birçok araştırmadan sonra HTML ve DHTM'i en iyi anlatan kitabın Sybex tarafından hazırlanmış bulunun HTML Complete olduğuna karar verdikten sonra bu kitap II. yarıyılda öğrencilere okutularak örneklleren basit yazı editörü Notepad'de yazdırıldı ve her bir örnek Internet Explorer web tarayıcısında kontrol edilerek üzerinde çalışılan örneğin web tarayıcısında ne şekilde görüldüğü kontrol edildi. İnternete konan ilk sayfanın içeriği ve görünümü uzun bir araştırma devresinden sonra içinde MArmara Üniversitesinin amblemi ve Ders Notları başlığı sayfası ve üzerinde link verilen içerik başlıkları CSS (eascading Style Sheets) tekniği kullanılarak oluşturuldu. Çalışmanın en uzun kısmı index.html sayfasının oluşturulmasına harcandı. index.html sayfası üzerinde Genel Bilgiler- Dersler- Grafik- Kitaplar- Sınavlar- Gülmece- Ödevler ve Hazırlayan kelimelere bağlantı verilmiştir. Burada bağlantı verilen kelimelerin seçimi tamamıyla web sayfasını oluşturan kişinin kendi görüş ve düşüncelerini kapsamaktadır.
For the last couple of years individuals working in the field of Education are placing their lecture notes on the web. This common practice is becoming wider and wider. Needless to say teachers and individuals working in Turkey inthis field is alsosooner or later is to follow their counterparts in other countries. Yet although this trend particularlay among the k12 teachers is flourishing at a very slow pace. But in the face of the improvementof internet everyone participating in education will in the end have to follow and addopt the potentialities presented by the internet. The basic language needed for the webis HTML (Hyper Text Markup Language) and its improved derivative DHTM. Having learned the two basics required for the web together with the 3rd year 44 students in the Computer and Teaching of Educational Technologies Department primitive editor Notepad was utilised for the editing facilities. The first page (index.html) was desingned after some time and infact most of the time was spent on the desing of this page and the revelant links on top of it. CSSwere entirely practised on the index.html page. The links on this pageconsist of General Information- Subjects- Graphics- Books- Exams- Cartoons- Homework- Prepared by. Here the desingof the appearance of the words for which the links were created are the creation of the individual wishing to place his/herlacture notes on the web and needless to say will vary from person to person.

Açıklama

Tam metin/Full text

Anahtar Kelimeler

Kaynak

Yeni Binyılın Başında Türkiye'de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Hamzaoğlu, E. (2001). Fizik problemlerinin grafik paketleri ile çözümü, ders notlarının internet ortamına aktarılması. Yeni Binyılın Başında Türkiye'de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu içinde. (207-213 ss.). İstanbul: Maltepe Üniversitesi.