Sinemada rüya temsili gerçeklik ilişkisi: Jungcu yaklaşımla Inception adlı filmin çözümlemesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2013

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Lumiére tarafından ortaya atılan gerçeklik sinema tarihinde daha çok Andre Bazin ve Siegfried Kracauer tarafından temsil edilmiştir. İlk ortaya atılan bu gerçeklik tartışmaları her dönemde farklı temsil edilmiştir. Gerçeklik ve gerçekliğin sunumun incelendiği bu çalışmada sinemada gerçeklik sunulurken başvurdu araçlar ve gerçeklik karşıtı “rüya” ile mümkün olabileceği/olamayacağı araştırılmaktadır. Çalışmada “gerçeklik” ve gerçeğe ilişkin kavramlar detaylı olarak tartışıldıktan sonra sinemada gerçeklik ve gerçeğin sinemada sunumu ile ilişkilendirilmiştir. Yine rüya ve rüyaya ilişkin kavramlar ayrıca çağdaş kuramcıların rüya kuramlarında hareketle sinemada rüya ile ilişkilendirilmiştir. Hollywood Sinemasından seçilen “Inception” Jung’un çözümlemeci psikolojik öğeleri ile bilinç ve kişilik türleri temel alınarak çözümlenmiştir. Gerçekler ve rüyalar arasındaki derin bakış açısı ile incelenen örnekte psikolojik, mitolojik ve diğer öğeler birbirini bilgilendirmek için başvurulmuştur. Çözümlemeden önce Jung’un davranış psikolojisi, bilinçlilik kuramı, bilinçaltı yaklaşımı, gölge kişilik, persona, ortak bilinçaltı, anima, animus, simgesel fonksiyon ve kişileşme süreci gibi konular işlenmiştir.
The conception of reality introduced by Lumiére has been represented most significantly by Andre Bazin and Siegfried Kracauer in the history of cinema. Started primarily with the figures mentioned, discussions on reality have been represented in different ways in each period. This study on reality and its representations discusses various instruments used in cinema to represent reality, and the possibility of such a representation through a conception of “dream” against reality. After a detailed discussion of “reality” and related concepts, they have been related to the reality and its representation in cinema. Likewise, dream and related concepts have been related to the dream in cinema, drawing upon contemporary theories of dream. The Hollywood film “Inception” has been analysed through psychological elements as well as consciousness and personality types of Jungian analysis. This case has been examined in detail by a profound view between realities and dreams with crossreferences to psychological, mythological and interrelated elements. Before starting such an analysis, certain Jungian topics have been clarified like behavioral psychology, theory of consciousness, subconscious approach, shadow personality, persona, collective consciousnss, anima, animus, symbolic function and personification process.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Sinema, Gerçeklik, Rüya, Görüntü, Inception, Çözümlemeci psikoloji, Cinema, Reality, Dream, Image, Analytical psychology

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Çiçek, A. (2013). Sinemada rüya temsili gerçeklik ilişkisi: Jungcu yaklaşımla Inceptıon adlı filmin çözümlemesi / The relation between dream representation and reality in cinema: A Jungian analysis of the film Inception (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.